Відбувся 2 музичний конгрес «Канон. З Богом в Унісон»

З 9 – 11 лютого на відпочинковій базі «Барвінок» відбувся другий музичний конгрес «Канон. З Богом в Унісон», який зібрав 65 лідерів та керівників музичного служіння у Західній конференції (ЗК). Всіх, хто був на конгресі можна умовно поділити на три категорії. Команда – «Руки» конгресу, спікери – «вуста» конгресу, делегати – «вуха та очі» конгресу. Програма конгресу була насичена: семінари, майстер класи, мотиваційний тренінг, надихаюче музичне служіння…

Все це потребувало багато людського ресурсу. Тому була створена команда, яка мала бути «руками» конгресу.  Кожен член  команди мав свою ланку в підготовці до конгресу, а саме: Дар’я Шевчук (директор), Дана Даманськая (координатор), Анастасія Манік (секретар), Денис Воїнков (організатор з питань розселення), Станіслав Прокопець (керівник гурту прославлення), Ірина Мокрушенко (дизайнер). Завдяки плідній співпраці вдалося досягнути поставлених цілей та створити богонатхнену та сімейну атмосферу.

Вустами конгресу були спікери:  Юрій Бондаренко (психологія та музика); Ірина Сироткіна (режисура богослужінь); Олена Носова (вплив музичного керівника на громаду); Петро Швайковський (розвиток християнської музики від древності до сьогодення); Олександр Лупулишен (звукооператорська майстерність); Олеся Лупулишена (вокальна майстерність); Юрій Соса (акторська майстерність).  Завдяки  спікерам вдалося розширити бачення, надихнути на велике та спрямувати свій зір до важливого.

 Делегати мали можливість слухати спікерів, бачити їх посвяченність та цілеспрямованість  у Божої справі, бути присутнім на всіх семінарах та майстер класах, отримати збірник пісень конгресу, а також електронний носій (флешка), яка мала багато нотного матеріалу.

А серцем конгресу став Той Хто створив музику. Він бажає щоб ми співали з Ним в унісон.

Ось що відповіли на запитання учасники конгресу:

Дана Даманская, координатор конгресу

Яку мету мав музичний конгрес?

Запалити вогонь в собі, перенести його на музичних керівників, щоб вони понесли цей вогонь далі в громади.

На твою уяву, чи досягли мети чи ні?

Я думаю так. Було не просто. Такі мероприємства, це завжди великий ризик. Ти дуже багато вкладаєш емоцій, дуже багато чекаєш, і ти знаєш як воно повинно бути, але імпровізація завжди існує. А особливо, коли підходять люди і кажуть: «я так не хотів їхати, я так боровся зі сном, але я такий щасливий що приїхав та залишився».

Яке у тебе залишилось враження від музичного конгресу?

Дуже теплі, дуже тепла атмосфера. С початку люди приїхали та спілкувались с тими, с ким приїхали. Рівенчані – зі своїми, зі Львову – з своїми друзями, Закарпаття – зі своїми друзями, але сьогодні люди вже знайомляться один з одним, починають спілкуватися, починають обмінюватись і це також досягнення мети.

Леся Лупулишина – спікер.

Що Ви очікували, коли їхали на конгрес?

Наповнюватися, збагачуватися, повести додому і втілювати це в життя.

Те, що ви очікували Ви отримали чи ні?

Так і навіть більше. Ми познайомилися з іншими музикантами, обмінювалися досвідами і один одного доповнювали.

На цей момент, яке ваше враження та відчуття від музичного конгресу?

Відчуття надзвичайні, натхнення – це в першу чергу, яке ми повеземо додому і там будемо втілювати в життя тому що у нас з чоловіком є багато планів, задумів, але інколи ми не знаємо з якої сторони підійти до втілювання цих планів. Тут ми отримали натхнення і тепер будемо просто втілювати задуми в життя.

Носова Елена, руководитель музыкального служения в унионе

Какие у Вас были ожидания от музыкального конгресса в ЗК?

Я на конгрессе в ЗК не первый раз и раньше видела таких заинтересованных людей, которые активны в служении, заинтересованы в обучении, в новых идеях, поэтому мои ожидания были, что такие же люди будут и в этот раз: заинтересованные, активные, желающие служить, желающие учиться и мои ожидания оправдались. Я увидела очень хороших и активних участников, которые на своем месте и готовые далее продолжать служить, посвящая свое время и силы для Бога.

Какое у Вас впечатление от последнего конгресса?

Мне очень понравился этот конгресс. Такая прекрасная обстановка, видно, что люди не первый раз встречаются, они деляться опытом, они заинтересованы в услышанном, они воодушевленно поют, это просто вдохновляет и окрыляет. Собрались те, кто имеют виденье, имеют цели, имеют планы и имеют стремление славить Бога и не просто так, а лучшей хвалой и правильно.

Что бы Вы пожелали на будущее музыкантам ЗК?

На данном этапе музыкальное служение поднялось на очень хороший уровень. Хотелось, чтобы оно и дальше продвигалось на таком же уровне. Я хотела, чтобы развивали музкальное служение, привлекая молодежь, то обучение, по музыкальному служение, которое было организовано (музыкальный факультет Львовского теологического института) для молодежи. Хотелось, чтобы молодежь имела правильное понимание музыки, чтобы они возростали в музыкальном служении, чтобы они вели наши церкви, чтобы они в дальнейшем были и духовными лидеры церкви и музыкантами. Не останавливаться, чтобы в таком же направлении музыкальное служение продвигалось и дальше.

Какой семинар Вы сегодня проводили?

Семинар касался нескольких моментов: первый момент – почему нужно обучать детей музыке? Тоесть влияние музыки на развитие детей.  Второе – общее направление, о музыке. Духовная музыка, какая она есть в небесном царстве и какая должна быть музыка у нас, в соответствии с небесной музыкой. И некоторые моменты, советы и рекомендации для руководителей музыкального служения.

Ірина Мокрушенко – дизайнер конгреса.

Ви перший раз на такій зустрічі?

Так. Я раніше не була на таких заходах.

Яке у Вас враження?

Заряд такий музичний. Коли не чуєш як ще хтось прославляє Бога, а варишся у своїй громаді, а тут  ти прийшов, новий досвід, бачиш як співають інші, бачиш як інші грають, ти запалюєшся, з’являються нові ідеї, натхнення і хочеш творити.

Що Ви очікували, коли їхали на конгрес?

Я очікувала що буде якийсь заряд для мене. Я їхала дуже втомлена, я дуже була зайнята і мені було нібито як відірватися від сім’ї та життя, від тієї роботи,  багато роботи і просто залишила все. Я дуже хотіла почути спікерів, почути семінари.

Ви задоволені?

Я дуже задоволена. Задоволена музичним служінням, бо скільки я в церкві (14 років) я не пам’ятаю щоб були нові  пісенники, музичні конгреси, щоб ділились досвідом. А тут люди запалюються, один одному можуть підказати, порадити.

З яким рішенням і

мрією поїдете до дому?

Далі так служити, щоб залучати в служіння та залишати після себе послідовників. Підтримувати інших підбадьорювати інших людей. Раніше у мене такої думки не було. Я думала, що Бог приймає моє служіння і цього достатньо. А зараз я думаю, що люди можуть більше і краще служити Богу, тільки треба підтримка та натхнення для неї. Зараз я думаю, що треба виховувати послідовників, щоб вони славили Бога і ці виконавці торкались людського серця, щоб зміст гімну відчувався у співі і надихав слухачів.

Ігор Трофімюк – музичний керівник м. Дубно.

З якими очікуваннями Ви  їхали на конгрес?

Я їхав на конгрес з очікуванням відкрити щось нове для себе і для музичного служіння. Дуже багато відкрив, а також записав.

Цікаво, що відкрили та записали?

Мені дуже сподобались семінари, які проводив Юрій Бондаренко, цікаво також було по режисурі взяти та плануванні служіння від Ірини Сироткіної. Дуже цікаво було послухати Петра Швайковского по історії розвитку християнської музики починаючи від древніх греків, древнього Егіпту. Тільки шкода, що мало часу було, можна було б ще 2-3 години але вимушені були скорочувати. Взагалі усі майстер-класи були цікаві.

З якою мрією і рішенням поїдете додому?

Все переосмислити і впровадити в своєму музичному служінні.

Марк Швайковський – делегат з громади Львів 1

З якими очікуваннями ти їхав на музичний конгрес?

Я не очікував, що зможу відвідати різні семінари, а тут так було все організовано, що я зміг відвідати та бути присутнім на всіх семінарах. Це для мене було краще. Я почув різних спікерів і це було добре.

Яке враження ти маєш від конгресу?

Мені сподобався семінар Юрія Бондаренко, вражаюче. Семінари по акторській майстерності, Ірини Сироткіної – режисурі, з якими я раніше не стикався і це мені сподобалось.

З якою мрією і рішенням поїдеш додому?

З рішенням поки не знаю, а мрія… граю в групі і хотілось виступати, в майбутньому розвиватись.

Уляна. Львівська 2 громада

З якими очікуваннями Ви їхали на конгрес? Що хотіли почути? Що Вас цікавило?

Хотіла почути щось нове, чого не знаю. Отримати якийсь новий репертуар для використання під час служіння в громаді. Я працюю з молодіжним хором і хотіла б щось отримати корисне для молодіжного служіння – це важливо було б для мене. І звичайно бути присутньою на майстер-класах та почути спікерів.

Чи здійснилися Ваші очікування відносно конгресу?

Сподобалось, дуже. Насичено. Трохи відчувається фізичне навантаження, психічне, але все подобається. Подобаються всі теми але слухаючи Петра Швайковського я б ще залишилась і слухала далі.

Скажіть, Уляна, з якою мрією і рішенням Ви поїдете додому? Є у Вас якесь побудження і до чого?

Далі працювати та служити в музичній сфері. Хочеться, звичайно, досконалості в цій праці. Продовжувати з молодіжним хором і не закидати цю справу.

Стаття – Дарья Шевчук

Фото – Світлана Романюк-Калетюк. Більше фото FB

Інтерв’ю: Сергій Литовченко

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.