Історія громади села Малий Мидськ

Історія громади села Малий Мидськ

Серед мальовничих просторів Полісся, розташувалося невелике село Малий Мидськ, що на Рівненщині. Саме тут, в літку 1928 року, літературний євангеліст Григорій Москалик з с. Городець зустрів групу дослідників Біблії, яких назвав «Справжніми дітьми Божими». Вони були п’ятидесятники, які досліджували Біблію, почувши вістку про другий прихід Христа, про суботу від Григорія прийняли істину і перейшли в адвентизм. Сім’я Хілько і Кулінічів, Рудика і Новак поклали початок адвентизму в Малому Мидську. 4 липня 1928 року стала пам’ятною датою для майбутньої громади Церкви Адвентистів Сьомого Дня (АСД) с. М. Мидськ, саме ця дата вважається початком заснування громади. Першими членами цієї громади стали: Кулініч Опанас Степанович, Рудика Данило Олексійович, Новак Потап Гнатович, Новак Оверко Потапович і Новак Ганна Гордіївна. А дім Опанаса Кулініча став місцем, де почали проводитись перші зібрання, які проводяться тут і до цього дня.Першим пресвітером був обраний Данило Рудика а першим проповідником був брат Шільберт. Через чотири роки 21 вересня 1932 року в громаді відбувається хрещення, на якому 6 чоловік заключають завіт з Господом. Це: Ганна Юшко, Максим Рудика, Онися Кулініч, Оксеня Кулініч, Антон Кулініч, Олексій Хілько. Хрещення проводив пастор Христан Бартель. За підтвердженням польської газети «Слуга збору» на кінець 3 кварталу 1932 року громада нараховувала вже 21 чоловік. Одні з самих активних членів на той час стають Антон Кулініч, Оверко Новак, Григорій Нестерчук. До війни громаду відвідували такі проповідники як: Бартель, Невядомський, Лідке, Васідлов, Шільберг, Куляк, Пйонтек, Крук.

З 1930 по 1932 громаду відвідують такі служителі як Бартель і Литко; в 1935, 1936 роках служителі з МаневичівЯкимович, (Волинської обл. ) і Сакніт з Латвії; 1938 році проповідники Крігер, Васідлов; керівник молодіжного кружка Конференції – Крук.

В 1939 році громада нараховувала 33 чоловіка.

Період з кінця 30-х і до початку 60-років громада переживає дуже важкі часи. Це роки війни і після воєнне протистояння Радянській владі Національними визвольними об’єднаннями. Поліський край, а саме район с. М. Мидськ був огорнутий страхом через доноси, жорстокі вбивства і несправедливі переслідування. В цей період стороні, чужі люди не наважувалися заходити в цю місцевість.Чужинців могли просто арештувати або вбити. Громада М. Мидську була ізольована від спілкування з братами з інших місць.

В 1960 році христився Новак Олексій Оверкович, хрещення проводив обласний проповідник Петро Іванович Подолін, який був направлений на служіння в Рівненську обл. З 1960 по 1969 роки, можна гідно вважати новим пробудженням для громади, саме в цей період охрестилось 8 чоловік (Катюшко Анастасія, Катюшко Василь, Шурпік Василина, Кулініч Таїсія, Кулініч Яків, Рудика Пелагія, Кулініч Володимир, Кулініч Варвара). Пресвітером громади був Новак Оверко Потапович. В 1966 році вперше хрещення в громаді провів Олексій Новак, який з 1966 по 1969 був обраним пресвітером. З 1969 по 1973 роки пресвітером обирають знов Данила Рудику. А з 1973 по 1999 служіння пресвітера громади звершував Володимир Антонович Кулініч. В продовж цього тривалого періоду на долю Церкви випало не мало випробувань. Радянська влада забороняла вільно сповідувати свої релігійні переконання, під сумнів ставиться кожне слово, адвентистів критикують, висміюють виставляють в неправдивому світлі. Декілька раз в зібрання вривалися представники влади, які зривали богослужіння, конфісковували Біблії і духовну літературу а також переписували усіх присутніх. Тому в подальшому, під час проведення богослужінь Ганна Кулініч змушена була постійно слідкувати через вікно, чи не наближається до зібрання хтось із чужий. Багато хто з членів громади змушені були залишати рідні домівки і переїхати на проживання в інші міста. Не зважаючи на всі труднощі і небезпеки, Володимир Кулініч разом з братами і сестрами розповсюджували літературу по всіх оточуючих селах.

На початку 90-х років в країні відбуваються серйозні переміни, Україна здобуває незалежність а Церква релігійну свободу. Громада М. Мидську також активізується в проповіді Євангелії. Проводяться декілька Євангельських програм. В 1997 році, в с. М. Мидськ після Євангельської програми, яку проводив Леонід Антонович Кулініч було хрещено 10 чоловік.

З 1993 по 2002 роки пастором громади був Леонід Антонович Кулініч.

В1999 році Веніамін Байдала з громадою М. Мидська провели Євангельську програму в с. Рудня.

В 1998 році громада Малого Мидську урочисто відзначила 70-річчя з часу її заснування.

З 2000 року на служіння пресвітера був обраний Лапчик Богдан, який звершує це не легке служіння 16 років поспіль і до сьогоднішнього дня. Громада переходить на дослідження Суботньої школи по класах, створюються різні відділи в громаді, які активно приймають участь у служінні.

З 2002 по 2003 роки на служіння направлений випускник Заокської Духовної Академії Ігор Ковалко.

З 2003 по 2004 роки громадою опікується Василь Миколайович Салівончик.

З 2004 по 2011 роки пастором громади є Микола Демчина. Саме за його служіння в серпні 2007 року розпочали перебудову молитовного дому. Варто зазначити, що саме в цей час Леонід Антонович Кулініч звершує служіння обласного пастора в Рівненській обл. Після смерті Ганни Кулініч, його матері, дім в якому вона проживала і де весь цей час проходили богослужіння, переходить йому в спадок. Леонід Кулініч без особливих вагань приймає рішення передати своє майно для громади Церкви АСД в с. М. Мидськ і сам стає ініціатором а також активним працівником у будівництві нового молитовного дому.

В будівництві приймають участь діти Петра Антоновича Кулініча, Василь і Петро, сини Володимира Антоновича: Михайло, Микола, Леонід. Сини Світлани Романцивої: Василь і Руслан. Члени громади: Володимир Кулініч, Богдан Лапчик, Руслан Ярошик Олександр Нестерчук, Олександр Боровець, Рудика Микола, Юрій Ступницький.

З 18 серпня 2007 по 13 лютого 2010 роки зібрання проходило в будинку сім’ї Нестерчуків, які люб’язно надали своє житло для проведення богослужіння, під час будівництва нового молитовного будинку.

20 лютого 2010 року громада М. Мидська має велику радість і відзначає перше служіння яке почали проводити в новому молитовному будинку.

З 2011 року по 2014 рік служіння звершував Валерій Левицький. Розпочали будувати літню кухню.

З 2014 по сьогоднішній день пастором громади є Руслан Бабій.

Після завершення всіх будівельних робіт і приготувань  12 листопада 2016 року громада відзначила посвячення Молитовного Будинку в с. М. Мидськ.

Підготовив Руслан Бабій

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.