В Угорщині зустрічалися служителі національних меншин

З 6-го по 9-те травня в Угорщині був проведений II з’їзд Угорських пасторів Карпатського регіону.

Попередній з’їзд два роки тому відбувався у Румунії, а організатором і хазяїном даного з’їзду виступив Угорський уніон Церкви Адвентистів Сьомого дня (АСД). Цей захід  проходив в гірському селі Порадфурдо, в готелі Ержибет Парк, за 80 кілометрів від столиці Угорщини, міста Будапешт. На з’їзді були присутні 103 угорськомовні пастори з трьох Дивізіонів та п’яти Уніонів Церкви АСД, а саме з Угорського, Чехословацького, Південно-Європейського, Румунського та Українського уніонів. Український Уніон представляв служитель відділу Національних меншин при Західній Конференції, Роберт Біро. В спокійній атмосфері готелю на протязі трьох днів була можливість не тільки відпочити від службових завдань, але і зустріти старих і нових друзів, познайомитись з угорськими служителями Транс-Європейського та Інтер-Європейського дивізіонів, дізнатись про ті методи благовіщення, які використовує наша церква у Європі, і не тільки серед угорського населення. Слід зазначити, що угорці проживають не тільки в самій Угорщині, але і на сусідніх з угорським кордоном територіях таких країн як Румунія, Словакія, Сербія, Хорватія а також в Україні, на Закарпатті. Ці країни належать до різних Уніонів Церкви АСД, і тому служителі і громади цих  Уніонів по мірі сил і можливостей організовують місіонерське служіння і для угорців, що проживають на їх території.

У неділю, 6-го травня з’їзд урочисто відкрив президент Угорського Уніону Томаш Очої. Кожного дня до обіду було представлення служіння для угорського населення в одному з перерахованих вище Уніонів. Доповідачі ділились своїми досвідами та методами у служінні, також перешкодами та проблемами, які виникають на шляху звіщення вістки Євангелія у європейському суспільстві. Також кожного дня проводились і цікаві лекції по найбільш актуальним питанням, з якими стикаються пастори у ХХІ столітті. Особливо цікавою і актуальною була лекція-доповідь секретаря Близько Східного та Північно Африканського Уніону (скорочено MENA), пастора угорського походження Сільваші Тібора. Він розповів про нелегке, а іноді і небезпечне євангельське та гуманітарне служіння мусульманському населенню таких країн як Марокко, Алжир, Лівія, Єгипет, Сирія , Іран, Ірак та Саудівська Аравія, про стан нашої церкви в цьому регіоні. Ще більше про даний регіон вдалось дізнатись від Тібора в розмові під час спільної екскурсії, організованої Угорським Уніоном у середньовічний замок та розташований на його території історичний музей в місті Егер. В понеділок для пасторів була організована ще одна екскурсія в горах Земплийн, до мальовничого водоспаду в гірській долині Ілона.

Представник від Західної Конференції Українського Уніону, Роберт Біро також мав неофіційні спілкування з президентом Угорського Уніону Очої Томашом та представником Румунського Уніону Сас Ерно. У розмові з Томашом серед інших були підняті і питання подальшої тісної співпраці, особливо з служителями та громадами Угорщини; також обговорювалась необхідність подальшої допомоги від цих, межуючи з Закарпаттям Уніонів у звершенні служіння угорськомовному населенню, що проживає на Закарпатті.

У середу були доповіді представників Словакії, Сербії та України. Перед пасторською аудиторією служителю Західної Конференції (ЗК), Роберту Біро була надана можливість за допомогою презентації представити те служіння, яке проводилось відділом Нац.меншин при ЗК серед угорського, румунського та циганського населення Закарпаття за період з 2016 по 2018 роки. Доповідачем були озвучені також і деякі плани та напрямки у служінню угорцям Закарпаття, заплановані на майбутній час. На завершення з’їзду на сцену були запрошені представники всіх Уніонів  і кожен з них звершив особливу, подячну молитву. Урочисто закривав з’їзд секретар Угорського Уніону, пастор Чізмадія Роберт, який був відповідальний і за організацію цього з’їзду. Користуючись можливістю, Румунський Уніон запросив всіх присутніх угорських пасторів на наступну, подібну зустріч через два роки у Румунію.

Роберт Біро

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.