Ільницька громада відсвяткувала 100-річа від збудування першого дому молитви

Ільницька громада відсвяткувала 100-річа від збудування першого дому молитви

Церква Адвентистів Сьомого Дня (АСД) у Ільниці, що на Закарпатті, відзначила 100-річний ювілей вже вдруге.

Перший – з нагоди зародження адвентистської вістки у 2012 році.

Другий – 100-річчя від збудування першого дому молитви на Закарпатті.

У далекому 1908 році колишній греко-католик Іван Капітан, перебуваючи на службі в австро-угорській армії, дізнався про адвентистів, читав їхні брошури та літературу.

Прочитане, проаналізоване та перевірене в призмі Біблії пересилав своїм родичам в Ільницю. Коли він повернувся у рідне село в 1909 році, його чекала група людей, що досліджували Слово Боже. Через видавництво група отримувала адвентистську літературу, і, глибоко увірувавши, вони зважилися на хрещення.

Уже в листопаді 1913 р. громада отримала статус сестринської громади Австро-угорського місіонерського поля і стала неофіційним центром адвентизму в Закарпатті на багато років.

А  у 1921 році в Ільниці був збудований перший Дім молитви на території Закарпаття.

Саме тому, 2 жовтня у Ільницькій громаді відбулося урочисте святкування такої важливої історичної події. 

На свято приїхало чимало гостей, «ветеранів» вістки Євангелія, пасторів, керівництва церкви, керівництво села та ОТГ.

Все служіння було витримане в одній концепції: згадати, як зароджувався адвентизм, як будувався Ільницький Дім молитви, які перешкоди та злети довелося пережити вірним Господу.

Свої досвіди, історії, етапи будування та становлення Дому молитви розказували очевидці: люди, які і будували церкву, і служили Господу в ній.

«Ветерани», тобто старше покоління, виконали в’язанку давно забутих, але рідних серцю пісень.

Сцену прикрасили три фото: 

Перше ліворуч — фото того найпершого Дому Молитви, датоване 1921 роком;

друге — фото другого Дому молитви, в якому збиралися в час СРСР-івських репресій;

третє — фото сучасного Дому молитви, побудованого після розпаду СРСР.

З приводу такої події, громада Ільниці довго готувалася та збирала архівні матеріали. 

Все, що вдалось зібрати, а саме: старі фото, вирізки із газет, історії старожилів, антикварні речі із вжитку першого Дому молитви, музичні інструменти, старі, рукописні книги, зокрема Біблію, датовану 1908р., пісенники та друкарську машинку, за допомогою якої, в час атеїстичних протистоянь, віруючим вдавалося друкувати адвентистську літературу, створили стенд із фотографіями всіх рукопокладених служителів починаючи з 1912 року і по сьогоднішній день, а також створили 3Д макети першого та другого Молитовних будинків.

Всі вищеперераховані цінні речі помістили у новостворений Музей Ільницької громади АСД. 

Хор виконав натхненні псалми, струнний оркестр зіграв поппурі християнських пісень, а смачний загальний обід супроводжувався грою духового оркестру.

Не забули і про молодь та найменших: у виконанні дітей прозвучала гра на дзвіночках, зіграв скрипковий ансамбль, заспівав квінтет «Еліон»,  а молодіжний хор порадував своїм злагодженим звучанням.

Від керівництва села та голови ОТГ прозвучало чимало приємних слів, побажань та вітань.

Багато пасторів приїхало привітати «альма-матер» західного адвентизму, особливо вшанували своєю присутністю ті,  які звершували служіння в Ільницькій громаді, а саме: Московчук Олександр, Варцаба Іван та Вільховий Руслан.

Керівник Церкви, Станіслав Носов передав вітання та подарунок із Української Уніонної конференції та Євро-Азійського дивізіону.

Чопик Василь приніс вітання від 95-ох церков Західної Конференції, а також подарунок.

В залі були присутні гості з Румунії, Праги, Німеччини, Великобританії, США, а також ще багато місцевих прихожан, друзів із сусідніх церков.

«Родзинкою» свята було створення спільної загальної фотографії всіх присутніх на згадку, бо адвентисти Ільниці вірять, що зможуть відзначити ще не один ювілей, аж допоки Спаситель Ісус Христос не прийде, щоб забрати вірних Йому до Себе.

Фінальним акордом святкування прозвучала пісня «Ісус гряде» під час якої, присутнім на святі було вручено пам’ятні подарунки в знак подяки, за проведений разом час.

Урочистою літанією посвячення  члени церкви Ільниці пообіцяли продовжувати служіння на ниві Божій та перепосвятити себе на служіння, а служителі Слова Божого, вийшовши на сцену, поблагословили всіх присутніх.

Діючий пастор громади АСД Ільниці Мосійчук Олександр, ідеєю якого було створення музею для збереження історії, закликає кожну громаду пам’ятати своє минуле, цінувати, уважно слухати та аналізувати розповіді людей похилого віку, щоб не зтерти спогади та досвіди. Рухатись вперед, закарбувати Святі Істини в серці, трьохангельську вістку на вустах  та надію в очах на скорий прихід Господа Ісуса Христа!

P.S

Збережену трансляцію з урочистого служіння, а також щосуботні богослужіння, Ви завжди зможете переглянути на сторінці «Церква адвентистів сьомого дня у Ільниці» Facebook

( Qr код для переходу на сторінку музею)

Інесса Сапович

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.