Адвентистська громада Червонограда відсвяткувала п’ятдесятиріччя

Адвентистська громада Червонограда відсвяткувала п’ятдесятиріччя

Понад 100 гостей та членів церкви були присутні на урочистому богослужінні 7 жовтня, де згадували пройдений громадою шлях.

Особливими гостями були керівники Західної конференції Адвентистської церкви (територія Волинської, Закарпатської, Львівської, Рівненської областей, об’єднує 92 громади і 30 груп, які проводять богослужіння) – керівник Василь Чопик, виконавчий секретар Микола Рябенко, заступник керівника Віктор Власюк, та керівник відділу освіти Валентин Шевчук. Вони привітали громаду з ювілеєм та поділилися словами натхнення та надії зі Святого Письма.

Місто Червоноград (колишня назва Христинопіль) було засноване у 1692 році. Майже 300 років потому, у 1950 році, розпочалося будівництво вугільних шахт і населений пункт став місцем, куди з’їжджаються представники різних професій.

Розповсюдження адвентистської вістки у Червонограді розпочалося 1973 року, і в цей же рік на пасторське служіння у місто була запрошена сім’я Авдія та Галини Шевчук, які активно займалися забороненою на той час євангельською діяльністю.

У той період молоді адвентисти, серед яких Авдій Шевчук з синами Валентином та Віталієм, Володимир та Євген Михайловські, Анатолій Трачук, влаштувалися водіями триколісного моторолера типу «Муравей». Їхня робота полягала у доставці продуктів зі складів до дитсадків. Часто, стоячи у черзі під час завантаження, вони спілкувалися з іншими водіями та працівниками підприємств, розповідаючи біблійні історії. У результаті такої місіонерської діяльності охрестилися моторолеристка Євгенія Седлярук зі своїм чоловіком, помічниця вихователя у дитсадку Єва Ігнатович, бухгалтер дитсадка Юрій Харчук, продавчиня продуктового магазину Стефанія Стасюк, водій відділу робочого постачання пан Федір та багато інших.

Родина Шевчук охоплювала служінням не лише Червоноград, але і місто Соснівка, де на початку діяльності громади щосуботи збиралося понад десять осіб.

Окрім суботніх богослужінь у Червонограді відбувалися і зустрічі серед тижня вдома в Авдія Шевчука, котрі відвідували віряни та ті, хто готувався до хрещення.

За 50-річну історію громади нею опікувалося 13 пасторів:

Леонід Суров (1981 – 1986 р.р.) – у цей час був придбаний будинок, який став місцем для зібрань вірян.

Богдан Стасюк (1986 – 1989 р.р.) –  період «Відлиги», тож пастор застосовує інновацій підхід: влаштовує перегляди стрічки «Ісус», заснованої на Євангелії від Луки у громадських закладах міста Червоноград.

Любомир Масюк (1990 – 1991 р.р.).

Михайло Михайловський (1991 – 1995 р.р.) – за час його служіння віряни з Соснівки утворили окрему громаду, пастором якої був Петро Горбачевський.

Петро Горбачевський (1995 – 1999 р.р.). У 1996 році за участю євангеліста Віктора Гілла була проведена духовно-просвітницька програма, підсумком якої було хрещення 19 осіб, які долучилися до громади Червонограду. Два місяці потому, після біблійних уроків, ініційованих пастором Гобачевським, охрестилося ще семеро осіб, а 1998 року – одинадцятеро. Таким чином, станом на 1999 рік громада міста Червоноград нараховувала 69 вірян.

Іван Бабич (лютий – жовтень 2000 р.).

Дмитро Романюк (2000 – 2002 р.р.).

Леонід Кулініч (2002 – 2006 р.р.) – здійснюється активна євангельська діяльність серед молоді та в загальноосвітніх навчальних закладах.

Сергій Чінко (2006 – 2011 р.р.) – продовжував розпочату попереднім пастором діяльність з акцентом на молодіжному служінні.

Олександр Слободський (2011 – 2013 р.р.) – у цей період відбувається підготовка до реконструкції молитовного будинку.

Юрій Ліщук (2013 – 2015 р.р.) – у цей час відбувається реконструкція будинку.

Богдан Бондар (2015 – 2019 р.р.).

Олександр Волошин (2019 – 2022 рр.) – громада обладнує майданчик з тренажерами у міському сквері.

Петро Горбачевський (2022 р. і дотепер).

За свою п’ятдесятирічну історію громада пережила різноманітні, іноді полярні події. Віряни відчували радість, споглядаючи за збільшенням громади, а іноді зазнавали втрат, коли дехто покидав церкву.

Та попри буремні роки за часів панування радянської влади, розгубленість внаслідок розпаду СРСР та неповного усвідомлення свободи з отриманням Україною незалежності, громада продовжує активну діяльність. Незважаючи на пандемію COVID-19, і зараз, під час російсько-української війни, адвентистська громада розповсюджує вістку вічного Євангелія, тож Слово Боже продовжує лунати у Червонограді, та надавати надію містянам.

Станом на цей час понад 50 осіб є вірянами червоноградської громади Церкви адвентистів сьомого дня.

Нам необхідно пам’ятати шлях, який ми подолали й виносити з нього уроки для себе. Лише у такому разі історія матиме для нас користь.

Валентин Шевчук, Петро Горбачевський

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.