Свято подяки адвентисти міста Камінь-Каширський провели вже у новій церковній будівлі

Свято подяки адвентисти міста Камінь-Каширський провели вже у новій церковній будівлі

Свято подяки 18 листопада відзначили  у місті Камінь-Каширський. На святі лунали дитячі й молодіжні пісні. Заздалегідь молодь організувала естетичну фотозону. Діти приготували невеликі вистави, які зображали важливість вдячності. Наприкінці служіння юні учасники отримали смачні подарунки.

Для адвентистів Камінь-Каширського цьогорічне свято подяки стало особливим, адже воно проходило вже у новому молитовному будинку. До цієї мети вони йшли протягом 11 років.

Про будівництво нової церковної споруди й причини, що передували цьому, розповідає пастор громади міста Камінь Каширський Сергій Шпак.

 

Розкажіть про причини прийняття рішення щодо будівництва нової церковної споруди

Адвентистська церква у місті Камінь-Каширський на початку була представлена в особі декількох вірян ще в другій половині 30-х рр. XX ст. Вони збиралися по домівках аж до початку 1990-х років. З того часу богослужіння починають проводитися у приміщенні тодішнього Українського товариства сліпих.

На початку 2000-х років церквою був придбаний корпус садочка, який потребував реконструкції. Проте, 2004 року стало зрозуміло, що оптимальним рішенням буде звести нову будівлю. З того часу почалась підготовка до будівництва.

Коли власне почалось саме будівництво та як воно проходило?

Будівництво молитовного будинку почалося 7 жовтня 2012 року з риття котловану.

2014 року почали заливати подушки під фундамент. Сам фундамент був готовий у листопаді того ж року.

У квітні 2015 року заклались панельні плити для першого поверху, а коробку вимурували до перших морозів. Протягом зимового періоду роботи призупинилися й були відновлені лише влітку 2016 року. Тоді споруджувалися другий і третій поверхи, а також дахове покриття.

На початку 2017 року ми придбали вікна й вже навесні почали їх встановлювати. Протягом червня того ж року тривали роботи над котельнею, коробкою накриттям та майданчиками під сходи.

2018 року були проведені електрокабелі, а також велися штукатурні роботи.

Протягом 2020 року ми утеплювали стелю, завершували роботи зі сходами та опаленням. У 2021 році завершили залиття стяжок підлог.

2022 року стіни вже були зашпакльовані, а стелі обшиті гіпсокартоном. Ми прибрали територію, встановили частину дверей і поручні.

Цьогоріч у всіх приміщеннях будинку було покладено плитку, зроблені санвузли, та виконано багато дрібної роботи.

Чи проводили ви богослужіння у новому молитовному будинку?

Так, одного разу ми збирались у новому залі. Річ у тім, що старий молитовний будинок вміщає рівно стільки людей, скільки є наших вірян. Та коли відбуваються урочисті служіння, нам цього приміщення не вистачає. Тому свято, присвячене благословенню дітей перед новим навчальним роком церковна рада вирішила провести у новому приміщенні.

Таким чином 26 серпня пройшли входини у новий будинок, а ввечері відбулося служіння, організоване дітьми для дітей. Проте, наступні суботні богослужіння ми знову проводили у старому молитовному будинку, оскільки в новому залі тривають будівельні роботи.

18 листопада у нас відбулося свято подяки. Та сама проблема нестачі місць змусила нас перейти до нового залу. Щоправда, деякі роботи все ще продовжуються: фарбування стін, натяжка стель та проведення освітлення. У центральному залі ще необхідно встановити підлогу та обшити сцену килимовим покриттям.

Зовнішніх робіт ще більше. Потрібно утеплити весь будинок, провести водовідведення, покласти бруківку й облагородити подвір’я.  Тому наступні 6 місяців ми проводитимемо богослужіння у приміщеннях нового молитовного будинку.

Скільки осіб вміщує головний зал?

Згідно з проєктом новий зал може вмістити 150 осіб. Проте зараз ми ще не зробили нові лавки та й балкон не завершений. Тому різниця у кількості сидячих місць у порівнянні зі старим залом незначна. За необхідності ми привозимо лави із сусідньої громади села Раків ліс. Це допомагає нам приймати близько 100 відвідувачів.

Чи було вже посвячення молитовного будинку?

Посвячення ще не було, і якщо Бог не благословить коштами, буде ще не скоро.

Основна частина будівництва лягла на плечі вірян громади. Вони багато допомагали фінансовими ресурсами та особистою залученістю у будівництві. Пан Олександр повністю присвятив свій час будівництву і вже четвертий рік поспіль щодня можна побачити його за роботою. Для мурування стін, покриття даху, шпаклювання коробки, й роботи зі сходами наймались будівельники.

Хочеться зазначити, що навіть знаходились добровольці, котрі не захотіли брати кошти за допомогу. Велика подяка вірянам громади за участь у будівництві, а також всіх іншим щедрим, чуйним людям, які підтримували нас фінансово й продовжують це робити.

Я вірю що Господь дасть нам кошти для завершення цього проєкту, як Він давав до цього часу через різних людей та різні обставини, за що Йому велика подяка.

Ви можете підтримати нас і допомогти прискорити завершення будівництва, надсилаючи кошти на карту для зборів: 4149 4378 7087 9333

Запитання: Владислав Берецкі
Фото: Софія Данилюк

 

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.