Особливий вікенд для особливих дітей пройшов у готелі “River side” на Закарпатті

Особливий вікенд для особливих дітей пройшов у готелі “River side” на Закарпатті

Вікенд для особливих дітей, організований громадською організацією «Рух 323» пройшов у готелі “River side”, що у с. Поляна Закарпатської області. Протягом трьох днів, з 17 по 19 листопада, 20 дітей та 13 їхніх мам отримали можливість провести час у курортному місці. Вперше за довгий час батьки змогли відпочити, насолодитися природою та відвідати різні процедури для покращення здоров’я. Для їхніх дітей були організовані окремо майстер-класи та заняття зі спеціалістами.

Діти під час занять зі спеціалістами та волонтерами

Ідея про організацію подібного вікенду з’явилася ще влітку. Мам особливих дітей об’єднують одні й ті ж переживання: немає часу навіть перевести подих, не кажучи вже про відпочинок чи про те, щоб зайнятись собою. Деякі з них виховують дітей самотужки, без батька, що значно ускладнює життєві обставини. З цієї причини дуже хотілось їм допомогти напередодні зимових свят, але ніяких можливостей не було. Єдине, що залишалося робити – молитися, щоб Бог допоміг реалізувати цей намір.

Через деякий час від Ольги Сокирко, директора готелю “River side” надійшла цікава пропозиція. Вона, знаючи те, що «Рух 232» працює з особливими дітьми, запропонувала провести для них захід на території свого готелю. Це було відповіддю на молитви, про які ніхто не знав.

Під час обговорення деталей заходу пані Ольга наполягла, що проживання буде безкоштовним. Усі інші витрати були покриті за підтримки благодійної організації «благодійний фон „Зоря надії Карпат“». Тож захід для мам та дітей виявився повністю безплатним, за що велика подяка Богу. Єдиними статтями витрат виявились матеріали для майстеркласів, пальне та подарунки. На це було використано близько 10000 гривень.

Так, вікенд мав розпочатись 3 листопада. Проте напередодні подруга Магдалини Смірнової з Чехії, Кароліна Сливка, сказала, про свою знайому, корекційного педагога пані Ренату. Вона хотіла особисто взяти участь у подібному заході, але раніше 17 листопада не змогла б приїхати в Україну. Оскільки команда потребувала спеціаліста за цим напрямом, дати проведення змістились майже на два тижні.

Загалом, команда складалась із дев’яти учасників. До неї увійшли організатор вікенду Магдалина Смірнова, координатор Віталій Смірнов, психолог для мам та дітей Альбіна Мотильчак, лікар реабілітолог Маргарита Войко, корекційний педагог з Чехії пані Рената і її помічник та перекладач Кароліна Сливка, капелан Максим Крупський та волонтери Вероніка Прокопець й Наталія Войко.

Коли команда була організована, а локація обрана, мами отримали остаточну інформацію через чати. Серед учасників вікенду у більшості були  внутрішньо переміщені особи (ВПО). Двоє мам з дітьми – мешканці Ужгорода й району. Вони раділи від отриманої уваги та можливості змінити обставини. Їхнє перебування на території готелю було максимально комфортним. Кухарі готували страви без молочних продуктів та спецій, бо у багатьох дітей є непереносність цих продуктів.

Мами особливих дітей мали можливість поспілкуватися між собою

По приїзду на місце всі отримали приємні подарунки: Біблії українською мовою у перекладі професора Огієнко, шоколадки та м’які іграшки. Протягом усього вікенду Альбіна Мотильчак, Маргарита Войтко та пані Рената проводили консультації для всіх охочих індивідуально.

Якось одна з мам розповіла, що вживає доволі сильні антидепресанти, адже виховує дитину без батька, лише з бабусею. Дитина має серйозний діагноз, тож жінка докладає неабияких зусиль для забезпечення їй повноцінного життя. Тому психолог вирішила допомогти та провести індивідуальні заняття з дитиною більше 3-х годин, щоб мама змогла трохи перепочити й відвідати оздоровчі процедури.

Максим Крупський під час спілкування з мамами особливих дітей

Особливо теплі відгуки можна було почути в бік капелана, який кожен день звертався до присутніх зі словами підтримки та розумінням. Максим Крупський знайшов підхід до аудиторії. Оскільки вони з дружиною виховують особливу дитину, то він відчував, що потрібно сказати й на що звернути увагу.

Завершення вікенду було просто неймовірним. Щирі емоції переповнювали як команду, так і відпочивальників. Учасники молилися усі разом. Мами зі сльозами на очах дякували за організацію цього заходу. Вони, нарешті, змогли відчути себе потрібними, побачити, що у них зацікавлені.

«Ми дякуємо Богу за таку можливість послужити цим мамам та їхнім дітям. Молимось про те, щоб навесні зробити ще один вікенд, проте вже для інших батьків та дітей, особливо з освітніми проблемами».

Магдалина Смірнова, організатор вікенду

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.