Клубне служіння допомагає виховувати лідерів

Клубне служіння допомагає виховувати лідерів

Урочисте служіння з нагоди завершення навчання за всіма шістьма ступенями програми слідопитів пройшло у львівській громаді «Вічне Євангеліє». П’ятеро учасників клубу «Еліезер» з адвентистської церкви міста Жовкви Львівської області 9 грудня 2023 року відсвяткували офіційний випускний. Наступним кроком для їхнього розвитку у цьому напрямі буде здобуття звання «майстер-провідник».

Започаткування клубу відбулось влітку 2018 року. Саме з того часу одинадцятеро дітей розпочали свій шлях у ролі слідопитів. Пастор Андрій Савін з дружиною Світланою посвятили їх у слідопити 2 лютого 2019 року. Так утворився клуб «Еліезер», що у перекладі з грецької означає «Бог у поміч». Згодом були розроблені його атрибути, логотип та прапор.

Навчання за першим ступенем «Друг» проходило суботами двічі на місяць. Починаючи з 2021 року воно відбувалося щосуботи, а за необхідності й в інші дні тижня. Спільні обіди, якими розпочинались заняття, переходили у цікаві слідопитські зустрічі. На них підлітки отримували теоретичні зання й практичні навички. Надалі, за підтримки пастора Олександра Коропця, до клубу долучилось ще п’ятеро дітей. Тож станом на 2022 рік налічувалося вже 16 учасників.

Ні Covid 19, ні повномасштабне вторгнення в Україну російських військ не припинили діяльність слідопитів. Під час пандемії заняття проходили в «онлайн» форматі, інколи навіть тричі на тиждень. Під час війни для зустрічей обирались локації, котрі відповідали нормам безпеки під час повітряної тривоги.

Звичайно, були короткі періоди перерв для відпочинку наставників і дітей. Зазвичай вони припадали на періоди піка пандемії та невизначеності протягом першого місяця війни. Однак по тому з Божою допомогою заняття продовжувалися.

З 2019 року і по цей час слідопити успішно освоїли понад 40 спеціалізацій, більшість з яких були обов’язковими для отримання відповідних ступенів. Надзвичайним досвідом для них було виготовлення паперу власноруч та вирощування кристалів. Яскраві спогади також залишилися й після соціальних проєктів, у яких слідопити брали активну участь. Серед них можна виділити «Країну здоров’я», яку відвідало більш як 200 дітей, велопробіг на 40 км, сплав на байдарках, тридцятикілометровий похід, ночівля просто неба, різноманітні квести й перемогу у конкурсі «Країна сама себе не зробить» у номінації «Найкраще відео 2022». (переглянути можна за посиланням).

Незабутнім досвідом став слідопитський з’їзд в Угорщині, а також літні табори, зокрема  у Польщі. Крім того, учасники клубу «Еліезер» провели власний наметовий табір «Kingdom camp». Також вони ініціювали зустріч слідопитів на заході України з нагоди Всесвітнього дня слідопита 2023 року, виступивши організаторами заходу. Важливими кроками у розвитку діяльності клубного служіння стали створення Instagram сторінки «pathfinders_eliezer», утворення музичного гурту «Journey team» та виконання великої кількості духовних пісень.

За час свого навчання підлітки займались плановим читанням Біблії, організацією урочистих служінь та іншою діяльністю. Запорукою успіху клубу «Еліезер» була цілеспрямованість учасників. Кожного разу окреслювалась конкретна мета, яку необхідно досягти. До прикладу, до певної дати упродовж року освоїти ступінь «Розвідник». Далі разом розроблявся детальний план для вивчення теоретичного матеріалу та опановування практичними навичками. Також після кожного заняття діти отримували домашні завдання, успішне виконання яких підтверджувалось підписами наставника у щоденниках.

Доказом дієвості цієї методики стала підготовка слідопитів клубу «Еліезер» до міжнародної вікторини по Євангелію від Івана. Діти у грудні 2022 року поставили собі за мету вивчити на пам’ять біблійну книгу. Для цього вони чітко дотримувались розробленого плану і, як результат, вже у квітні цьогоріч здобули перемогу на конкурсі у місті Афіни, що у Греції.

За аналогічним принципом завдяки щотижневим зустрічам до грудня 2023 року слідопити закінчили проходження шостого ступеня «Провідник». Однак, зважаючи на те, що навчання та зустрічі слідопитів є достатньо трудомісткими й непростими, у тому числі для батьків, програму завершило лише п’ятеро підлітків із шістнадцяти.

Під час урочистого богослужіння громада вітала випускників клубу «Еліезер». Їм були вручені розроблені пастором Романом Шуляком нагороди: медалі, сертифікати про пройдені ступені, подаровані батьками Біблії та іменні дарунки з емблемою клубу. Тепер Софія та Ліза Бенко, Віталій Мачіха, Вікторія Шваюк та Марія Ледвій мріють стати майстер провідниками та створити свої слідопитські клуби. Щоб допомогти їм у цьому, Роман Шуляк починаючи з 17 грудня 2023 проводитиме для них заняття з навчання за програмою «майстер провідник».

Клубне служіння слідопитів надзвичайно важливе. Воно об’єднує дітей, робить їх духовно сильними та цілеспрямованими, виховує лідерські якості. Також через клубне служіння відбувається популяризація церкви. Завдяки йому сім’ї не адвентистів починають відвідувати богослужіння, а діти вірян з більшою гарантією залишаться у церкві.

Ольга Бенко, директор клубу слідопитів “Еліезер”

Фото: Михайло Бенко, Софія Бенко

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.