Адвентистка, бранка Аушвіцу, відсвяткувала 102-річний ювілей

Адвентистка, бранка Аушвіцу, відсвяткувала 102-річний ювілей

В Мукачеві 18 січня відсвяткувала 102 день народження одна з довгожителів України Розалія Філіп. За своє довге життя, яке, безумовно, варте екранізації, вона пройшла через найжахливіші події XX століття. Бранка Аушвіцу, родина якої загинула в часи Голокосту, залишилася наодинці зі своєю сестрою Перою.

Розалія народилася в селі Копашново Хустського району, де пройшли її дитячі та юні роки. Згодом почала навчатися в Мукачівському торговому училищі. Бувши студенткою, пам’ятає, як 1939 року до Закарпаття увійшли угорські війська, а вулицями їздили танки.

Після перебування у найгіршій частині Аушвіцу, Аушвіц-Біркенау та подальшого визволення з концентраційного табору, 1949 року, дізналася, що єдина їй близька людина, сестра Пера стала адвентисткою. Через деякий час адвентистське вчення прийняла і сама Розалія. Невдовзі вона вийшла заміж за адвентистського пастора, разом з яким звершували служіння в Ужгороді, а також допомагали у заснуванні церков на Закарпатті.

Все своє життя Розалія присвятила Богу. Тож їхній будинок в Ужгороді передала для потреби місцевої громади. Наступний її будинок, в Мукачеві, згідно з її бажанням, був переобладнаний для богослужінь. Так у місті організували третю громаду Церкви адвентистів сьомого дня, яка продовжує свою діяльність і сьогодні. Саме там 18 січня зібралися друзі й одновірці Розалії Філіп, щоб привітати її. Був присутній обласний пастор Іван Крічфалушій.

Детальніше історія Розалії Філіп описана у статті Української правди.

Олександ Ганушак

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.