Представники адвентистської церкви України відвідали конгрес українських адвентистів у Румунії

Представники адвентистської церкви України відвідали конгрес українських адвентистів у Румунії

Визначна подія відбулася 7 вересня у селі Красне, що в Румунії. В місцевому будинку культури за сприяння Союзу українців Румунії (СУР) відбувся конгрес українських адвентистів у Румунії, який об’єднав понад 200 осіб. Захід проходив на території Північно Трансільванської конференції (ПТК) Румунського об’єднання Церкви адвентистів сьомого дня.

Від Церкви адвентистів сьомого дня в Україні були присутні Володимир Велечук, секретар адвентистської церкви в Україні, Василь Чопик керівник адвентистської церкви в західних областях (ЗК)*, Віктор Власюк, заступник керівника ЗК, Микола Рябенко, секретар ЗК, Ілля Пірчак, пастор ветеран і Альберт Пірчак, пресвітер мукачівської громади «Еммануїл»,  Михайло Опіяр, пастор в селах Данилово й Олександрівка, Станіслав Прокопець, пастор громади «Еммануїл», Іван Крічфалушій, пастор міста Хуст і села Велятино, Василь Мурга, пастор в селах Грушово та Верхнє Водяне, Андрій Конашук пастор в місті Виноградів та селах Підвиноградів і Дротинці.

На початку першої частини конгресу лунали пісні у виконанні молоді тячівської та мукачівської громад із Закарпаття, а хор з Ремет співав як румунською, так і українською мовами. Секретар ЗК Микола Рябенко звернувся до присутніх зі словами подяки за запрошення на конгрес й натхнення зі Слова Божого.

Керівник ПТК Штефан Томояга представив членів СУР, які відвідали конгрес, а також привітав українську делегацію. Особливим жестом дружби й прийняття був хліб і сіль, якими організатори зустріли українських учасників конгресу. Цим самим хлібом пригостили усіх присутніх, тому кожен міг покуштувати смак домашньої випічки.

СУР займається в першу чергу захистом права на збереження етнічної, мовної, культурної та релігійної самобутності осіб, які належать до української національної меншини в Румунії. Ба більше, представники союзу мають членство у парламенті країни. Тож члени СУР, хоч і не є адвентистами, але охоче стали спонсорами конгресу. Серед присутніх членів союзу були голова Микола-Мирослав Петрецький та член союзу Мирослав Петрецький.

Так сталося, що саме цього дня у Миколи-Мирослава Петрецького була 10 річниця одруження. Та він з дружиною свідомо обрали бути присутніми у свій ювілей на адвентистському заході. Штефан Томояга помолився за їхню родину й від імені адвентистської церкви були подаровані подарунки й великий букет дружині Петрецького.

Далі до слова запросили Володимира Велечука, секретаря адвентистської церкви в Україні, який на завершення свого звернення виконав сольний номер. Словом підтримки й натхнення поділився і керівник адвентистської церкви на заході України Василь Чопик. На завершення виступів делегатів з України пастор Андрій Конашук з сином виконали інструментальний номер.

Після цього присутніх запросили на обід. Для кожного приготували ланчбокси з перекусом та десертами. Протягом перерви учасники конгресу мали нагоду поспілкуватися одне з одним і ближче познайомитись.

Друга частина розпочалася сольними вокальними та інструментальними номерами від румунських учасників конгресу. Зал уважно слухав привітання від пастора ветерана Іллі Пірчака з Мукачева, внук якого, Даниїл, виконав музичний твір на саксофоні. Далі слово передали пастору Михайлу Опіяру, який звернувся до аудиторії словами зі Святого Письма.

Подібні заходи є надзвичайно важливими й актуальними, адже сприяють братерському єднанню вірян незалежно від географії та культури. Окрім того, співпраця церкви й державних структур допомагає першій формувати авторитет у суспільстві й справляти позитивний вплив на людей. Конгрес дав зрозуміти, що адвентисти України та Румунії об’єднані біблійною істиною та прагненням служити своєму оточенню, а сприяння СУР вкотре свідчить про високу довіру до адвентистської спільноти.

Микола Рябенко


*ЗК – Західна конференція Церкви адвентистів сьомого дня, яка об’єднує чотири області: Закарпатську, Львівську, Волинську та Рівненську.

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.