З нагоди 500річча Реформації у Мукачево пройшов вечір духовної музики

З нагоди святкування 500річча Реформації 24 вересня в Мукачівському драматичному театрі пройшов вечір духовної музики під назвою «Soli deo gloria», який проводили музиканти-виконавці Церкви Адвентистів Сьомого дня з Ільниці.

Ще заздалегідь до початку концерту біля години гучно грав духовий оркестр про якість та рівень гри якого одна із присутніх на площі сказала що «він грає як професійний оркестр» яких вже, не те що в Мукачево, а в Закарпатті не знайдеш.

О 16 годині зі співу хору твору сучасного композитора Моріс Закіс «Вечный Бог» у супроводі фортепіано та скрипки  присутні поринули у світ мистецтва та атмосфери прославлення.

На протязі вечора слухачі почули ансамбль скрипалів, якій виконав твір Камиль Сен- Санс «Лебедь», в виконанні квартета  «Спасибо Бог», чоловічого хору «Радість у Христі я знайшов», дует Богдан Сапович і Ася Козарь, тріо Богдан Сапович, Ася Козарь та Анна Капітан,   оркестр народних інструментів виконав відомий всім адвентистам псалом «Иисус – спасенье наше», та в’язанку духовних мелодій, духовий дует на саксофоні та трубі братів Волошин Ігоря та Михайло…

На завершення пролунав церковний гімн-молитва Миколи Лисенко «Боже, великий, Единий».

Навіть в залі хтось вигукнув «браво»…

Концерт закінчився, але його вплив залишився в підсвідомості людей.

Спілкуючись з людьми хочу розповісти про реакцію жіночки (Л.), яка в свій час викладала вокал а зараз доглядає за 72 річним хворим чоловіком, який не був присутній на концерті але 25 років був регентом в церкві (не казала якої церкви). З сльозами на очах вона дякувала та казала що підспівувала знайомі мелодії за якими скучила сама та її чоловік. Повертаючись додому натхненою обіцяла передати атмосферу величності, прославлення, миру і спокою який отримала в той вечір.

Інші люди висловлювали своє здивування що в церкві є такі музиканти, в такій кількості, такого молодого віку які грають на різних музичних інструментах та приготували таку різноманітну програму.

З’ясовується що музика має не меншій вплив ніж слово і як інструмент Божий може використовуватися для проголошення Евангельскої вістки в цьому світі та досягнення людських сердець.

В 1517 році Мартін Лютер прибив 95 тез до дверей Замкової церкви в Німечинні.

«Soli deo gloria» – це одне із гасел реформації в перекладі з латині означає «Тільки Богові слава».

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.