Чи завжди рослинні жири – це добре?

Чи завжди рослинні жири – це добре?

Якщо запитати, яка олія  є самим «ходовим» на Україні, відповідь буде однозначною – соняшникова. Саме на неї ми найчастіше смажимо, тушимо, пасеруємо, додаємо в тісто і у різні десерти. Однак, такі види рослинних масел, як соняшникова або кукурудзяна, при надмірному (!) вживанні можуть нести в собі серйозну шкоду, викликаючи в організмі стан хронічного запалення і сприяючи прогресуванню таких хвороб, як атеросклероз, алергія, різні дерматити, аутоімунні захворювання, артрити і т.п .

І тут неважливо, яким шляхом отримана ця олія: холодного віджиму, видавлена пресом самостійно або продається в супермаркетах в рафінованому вигляді. Ефект один – прогресування хронічного запалення.

В чому причина?

В омега – 6 жирних кислотах. Вони дуже корисні для організму, якщо надходять в співвідношенні з омега-3 жирними кислотами не більше 4: 1 (а для сердечників це співвідношення має становити взагалі 2: 1). Але в раціоні сучасної людини спостерігається явний перекос: співвідношення сягає 10-15: 1 і навіть ще вище. І від такого раціону страждають як дорослі, так і діти.

Саме ось такий перекос в бік омега-6 жирних кислот і призводить до того, що вони замість корисних речовин перетворюються у речовини, які шкодять нашому організму, сприяючи ослабленню імунітету, прогресуванню алергії, аутоімунних хвороб і всіх хронічних захворювань запальної природи – гепатитів, гастритів , артритів, дерматитів, васкулитов, бронхітів і т.д.

Для порівняння хочу навести приклади деяких олій і середнє співвідношення в них між омега-6 і омега-3 жирними кислотами:

Соняшникова – 200: 1,

Кукурудзяна – 46: 1,

Соєва – 7: 1,

Кунжутна – 138: 1.

А ось і улюблені нами горішки, насіння і боби:

Волоські горіхи – 12: 1,

Фісташки – 52: 1,

Кунжут – 96: 1,

Гарбузове насіння – 173: 1,

Насіння соняшнику – 821: 1,

Кешью – 125: 1,

Арахіс – 5000: 1,

Соя – 7: 1,

Тофу – 8: 1 – 10: 1.

Як бачите, у всіх перерахованих прикладах співвідношення між омега-6 і омега-3 жирними кислотами істотно перевищує нешкідливі 4: 1, а для сердечників 2: 1. А це означає, що якщо людина, що страждає, скажімо, серцево-судинними захворюваннями, навіть повністю виключить з раціону тваринний жир, але, наприклад, буде все готувати на соняшниковій олії (200: 1), намазувати на бутерброд арахісову (5000: 1) пасту і з’їдати жменю горіхів кешью (125: 1), вона сама буде створювати умови для того, щоб в її організмі розвивалися і прогресували хронічне запалення і атеросклероз (хоча самі по собі всі ці продукти корисні і володіють багатьма чудовими властивостями).

Можливо, це одна з причин того, що ми зустрічаємо прогресування атеросклерозу навіть у вегетаріанців зі стажем в 10 і більше років, коли їх раціон не збалансований по омега -3 жирним кислотам.

У зв’язку з цим ще 3 великих питання чекають відповіді:

  1. Що дають організму омега-3 жирні кислоти, в чому вони містяться і які ефекти виробляють в організмі дітей, дорослих, в тому числі вагітних жінок.
  2. Як на практиці можна збалансувати свій раціон по омега-3 жирним кислотам. Щоб це було просто, доступно і необтяжливо.
  3. Як провести аналіз будь-якого кулінарного рецепта на вміст омега 3, 6 жирних кислот, а також всього добового раціону. Щоб знати, чим годувати свою сім’ю.

Підготувала Ріта Заморська

Інші види незамінних омега-3 жирних кислот, в чому містяться і норми їх вживання

Отже, що дають організму омега-3 жирні кислоти?

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.