Коронавірус та здоровий спосіб життя

Коронавірус та здоровий спосіб життя

Про COVID-19 вже написано багато різних матеріалів, проведено досліджень та зібрано досвідів як практикуючих лікарів, так і самих пацієнтів. Яку ж саме роль грають ті чи інші звички стосовно цього недуга?

Не палити. Так як коронавірус «б’є» переважно на легені, то паління усугубляє перебіг цієї хвороби.Особливо при наявності ускладнень від хвороби курців — емфіземи легень, раку та хронічного бронхіту.

Контроль маси тіла. Вчені Великобританії дослідили, що надмірні кілограми сприяють більш важкому перебігу коронавірусної інфекції. На їх думку, надлишок жирової тканини посилює так званий «цитокіновий шторм» — небезпечну неконтрольовану реакцію імунної системи, яка є однією з основних причин летальних випадків від COVID-19. Інший ускладнюючий фактор — наявність інших хвороб, пов’язаних з надмірною вагою.

Фізичні вправи. Відсутність фізичних вправ теж сприяє тому, що хвороба буде перебігати більш важко. Так професор Вищий медичний школи Університету Чжень Ян прийшов к висновку, що регулярні фізичні вправи суттєво знижують ризик розвитку гострого респіраторного дистрес-синдрому, який є дуже небезпечним при коронавірусній пневмонії. Справа у тому, що в нашому організмі синтезується антиоксидант EcSOD, рівень якого знижується при гострих хворобах легень, ішемічній хворобі серця, остеоартріті та ін. А ось кардіотонічні фізичні вправи стимулюють синтез цього потужного атниоксиданту, тому хвороба перебігає легше. Тому навіть одна кардиотренировка здатна запустити цей механізм. Особливо такі вправи важливі для людей з малорухомим способом життя та під час тривалої самоізоляції.

Харчування. Кверцетін, який знаходиться в овочах та фруктах, здатен захистити судини від руйнівної дії коронавірусу. А ось для підвищення імунітету потрібні вітамін С, Д та цинк. Також треба слідкувати за тим, щоб не утворювалися тромби в судинах — для цього важливо пити не менш 1,5-2 літрів рідини (а краще всі 2,5-3 л) та вживати продукти, які сприяють розрідженню крові, наприклад, по 1 зубчику часника у день.

Спокій у Господі. Стрес, тривожність та панікаці почуття вже самі по собі пригнічують імунну систему, тому вона гірше здатна боротися з вірусом. Хоча невизначеність і має місце, але нам треба пам’ятати, що все відбувається під контролем люблячого Бога. І навіть якщо Він і допустить хворобу, то проведе саме тим шляхом, який би ми обрали самі, знаючи кінець від початку. Молитва, покаяння, Божі обітниці з Біблії, смиренне серце та бажання творити саме Його волю — це кращі ліки, завдяки котрим віруюча людина получає такий мир, який вище усякого нашого розуміння.

Здоровий глузд. Дистанція, ретельне миття рук та маски дійсно зменшують кількість нових заражень на COVID-19. Але ваша маска саме вас не захистить, якщо оточуючі будуть без масок, або залишать неприкритими рот або ніс: ваша маска, коли надягнута правильно, захищає саме тих, хто біля вас. А ось вас будуть захищати маски людей з вашого оточення. Тому ми носимо маски переважно не для того, щоб уберегтися від хвороби, а щоб випадково не заразити тих, хто нас оточує. Якщо ж ви самі потребуєте захисту, то треба респіратор с класом захисту F3.

Рита Заморська

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.