«До цього місця допоміг нам Господь» – адвентистська громада села Кричово відсвяткувала 25 річний ювілей

«До цього місця допоміг нам Господь» – адвентистська громада села Кричово відсвяткувала 25 річний ювілей

У суботу 25 травня адвентистська громада села Кричово святкувала 25 річний ювілей з дня посвячення будинку молитви. На урочистому богослужінні було присутньо понад 150 осіб. Були привітання й у відеоформаті від пасторів та друзів з України й закордону, США, Мадагаскару та інших країн.

Особливими гостями були керівник адвентистської церкви на заході України Василь Чопик, секретар Микола Рябенко й обласний пастор Львівської області, капелан приватного ліцею «Живе слово» Олександр Московчук. Також на святкове богослужіння завітали голова села Ольга Бенца й адміністрація місцевої школи в особі директорки Лідії Бокоч та попередньої директорки Надії Стойки. Вони щиро привітали громаду з ювілеєм, наголосили на атмосфері міжконфесійного порозуміння в селі та відзначили вірян адвентистської громади за чуйність та готовність допомогти.

З нагоди ювілею у чверть століття Церкви адвентистів сьомого дня (АСД) в селі Кричово, хочеться оглянути основні віхи історії її становлення.

Найпоширенішою конфесією в населеному пункті довгий час було православ’я. Та 1922 року на терени Кричова була принесена істина про суботу. Тоді утворилася громада адвентистів сьомого дня реформаційного руху (АСДРР). Громада пережила страшні роки Другої світової війни й переслідування з боку атеїстичного комуністичного режиму. В різний час сюди приїжджали адвентистські пастори Іван Хімінець, Федір Капітан, Михайло Луцьо та інші. Вони намагалися закликати вірян АСДРР знову об’єднатися з Церквою АСД. Були ті, хто охоче відгукнувся, особливо рішучі кроки був готовий робити Василь Бенца, та цьому не судилось бути. 1968 року він помер внаслідок інсульту. Пройде ще 20 років, перш ніж запрошення до об’єднання буде прийнята парафіянами АСДРР.

В період з 1981 по 1983 роки до Кричова приїжджав проповідник з Молдови Іван Шуберницький. На основі Біблії та праць Еллен Уайт він намагався довести необхідність рішення про об’єднання. Першим цю ідею прийняли подружжя Юрій та Ольги Чопик 4 квітня 1983 року, а 6 липня того ж року їхні діти Василь та Марта стали першими охрещеними в Церкві АСД. Так заклався фундамент адвентистської церкви й перші четверо парафіян відвідували богослужіння в селі Руське Поле, а щочетверга близько 20 осіб збиралися в будинку Чопиків. Їхня віра була винагороджена і 30 березня 1985 року охрестилося ще декілька осіб, сім’я Крічфалушій та Олена Бенца. Декількома місяцями пізніше, влітку, охрестилася Олена Стойка. Таким чином адвентистська церква Кричова нараховувала вже вісьмох парафіян.

Та коли восени 1985 року охрестилося подружжя Василя і Зинаїди Стойки, громада почала думати про будівництво власного будинку молитви. У відповідь на звернення до обласних керівників Анатолія Воронюка та Федора Луцьо до Кричова на служіння був направлений пастор Іван Варцаба з дружиною Ніною. У той час Марія Бенца виділила 1 кімнату свого будинку для церкви, були придбані заповіді й кафедра. Тож першої суботи лютого 1985 року відбулося перше богослужіння адвентистської церкви в селі Кричово, на якому навіть співав хор (10 хористів і 2 слухачі). Одного разу на урочисте богослужіння прийшло понад 100 осіб. Щоб всі могли чути проповідь, вікна були відкриті й більшість людей стояло на вулиці.

Протягом перший трьох місяців 1986 року охрестилися Марія Бенца зі своїми дітьми Іван Стойка з сім’єю та Михайло Стойка. Та коли кількість парафіян збільшилася до 15, вони вирішили побудувати власний молитовний будинок. Ольга Бенца, голова села, дуже багато зробила для отримання всіх необхідних дозволів для зведення будівлі. Протягом трьох років будівництва віряни адвентистської церкви активно допомагали транспортом, матеріалами, власною присутністю. Хоча будівництво ще не було завершене, та навесні 1993 року була звершена молитва пастором Михайлом Колесником. Через складне економічне становище 90-х років будівництво вдалося завершити лише 1999 року. А 25 травня тодішній керівник адвентистської церкви на заході України Федір Трикур звершив особливу молитву посвячення.

Протягом всіх років існування Кричевської громади, її відвідало безліч гостей. Особливо хочеться зазначити візит Теда Вільсона влітку 1995 року, нині керівника Всесвітньої Церкви адвентистів сьомого дня.

Всього адвентистська церква села Кричово провела 62 хрещення. Ще 29 осіб стали її вірянами шлях визнання віри. Тож загалом кричевська громада стала духовною матір’ю для 91 особи.

За майже 30 років тут звершували служіння 12 пасторів:

  • Іван Варцаба (1985-1996);
  • Михайло Горничар (1997);
  • Іван Філіп (1998-1999). Під час його служіння і був посвячений молитовний будинок;
  • Олександр Московчук (2000-2001). Він був районним пастором і відповідав за громаду в с. Кричово;
  • Микола Мурга (2001-2002);
  • Роман Мачіха (2002-2004);
  • Василь Чопик (2004-2011);
  • Іван Крічфалушій (2011-2017);
  • Анатолій Капітан (2017-2019);
  • Станіслав Прокопець (2019-2022);
  • Віталій Дьяченко (2022-по цей час).

«Тепер очі Мої будуть відкриті, а уші Мої наставлені на слухання молитви цього місця» (2-га Хронік 7:15). Історія церкви не завершена, оскільки ще продовжується її місія. Слава Богу, що до цього місця допоміг нам Господь — Василь Чопик.

Емілія Мельничук, Василь Чопик

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.