Благочестиве життя в неблагочестивому світі

Благочестиве життя в неблагочестивому світі

[і заклик взяти свій хрест] Мелоді Мейсон

 Вступ

 У 1994 році Руанда пережила жахливий геноцид, під час якого загинуло понад один мільйон чоловік. І близько 100.000 з них були адвентистами сьомого дня. Під час розпалу конфлікту представники одного племені хотіли знищити інше плем’я. Люди з племені, на яке нападали, бігли до церков, щоб там сховатися, думаючи, що їх не вб’ють, якщо вони сховаються в церковній будівлі. В одній з таких церков зібралася група адвентистів. Двері були замкнені, всі, хто знаходився в церкві, притискаючись один до одного, молилися про захист.

Незабаром в двері увірвався натовп, озброєний мачете, вони вбили всіх, хто зустрівся їм на шляху, навіть пастора. Це була жахлива різанина. Лише кілька людей змогли врятуватися.
Кілька днів по тому, після того, як вбивці пішли з того місця, ті що вижили прийшли до церкви, щоб забрати тіла загиблих і поховати їх в одній могилі. І серед мертвих тіл вони знайшли тіло жінки, у якої ще билося серце. Її поспішно відвезли в госпіталь, сподіваючись врятувати.

Вона боролася за життя з усіх сил і вижила. Протягом наступних трьох років ця жінка постійно лікувалася. Зрештою, вона почала заново будувати своє життя.

Сестра Марі була дружиною пастора Церкви адвентистів сьомого дня, який загинув в той день і вона вирішила, що не хоче, щоб смерть її чоловіка виявилася марною. Вона вирішила, що не буде жити у ненависті, відчуваючи гіркоту, але запропонує прощення тим, хто заподіяв їй такий сильний біль.

 Свідоцтво Марі

Марі прочитала цей  текст в Посланні до Римлян: «Отож, як твій ворог голодний, нагодуй його; як він прагне, напій його, бо, роблячи це, ти згортаєш розпалене вугілля йому на голову». (Рим. 12:20).

Дізнавшись, що деяких з убивць схопили і посадили до в’язниці, що знаходилася неподалік, сестра Марі вирушила відвідати їх і принести їм їжі. Згодом вона стала “матір’ю” для цієї в’язниці, регулярно приносила в’язням їжу і ковдри. Також вона почала вивчати Біблію з ув’язненими.

Одного разу, коли вона відвідувала в’язниці і служила ув’язненим, до неї підійшов молодий чоловік на ім’я Рукундо, він впав на землю біля її ніг і почав цілувати їй ноги.

 “Мадам, чи пам’ятаєте ви мене?” – запитав він.

Сестра Марі нервово ковтнула, бо впізнала цю особу. Саме він убив її чоловіка. І намагався вбити її.

“Мадам, чи вибачте ви мене?” – запитав він зі сльозами на очах.

Вона з ніжністю допомогла йому піднятися і обняла його: “Я вже давно тебе простила. Я вирішила, що не буду ненавидіти. Я не буду витрачати роки життя на те, щоб тримати злість і образу. Я тобі пробачила”.

Протягом наступних шести місяців, сестра Марі вивчала Біблію з Рукундо. І він вирішив прийняти хрещення. У день свого хрещення він став на очах у всієї в’язниці і зізнався у своїх гріхах. Це був дуже красивий і зворушливий момент. Марі стала свідком цього визнання.

Через кілька років уряд Руанди підписав амністію для Рукундо, його звільнили з в’язниці. Однак йому не було куди йти, тому що членів його сім’ї, включаючи матір і батька, теж вбили під час геноциду. Підійшовши до будинку Марі після звільнення, він постукав у двері: “Я самотній і не знаю, куди йти. Що мені робити? “- запитав він. Вона посміхнулася. “Я теж самотня! Я всиновлю тебе, і ми разом будемо очікувати пришестя Ісуса. Тоді ми зможемо зустрітися з нашими рідними”.

У книзі “Наочні уроки Христа” ми читаємо такі слова: «Останні промені благодатного світла, остання звістка про милість, хто гине світу є одкровенням Його характеру, Його любові. Діти Божі повинні проголосити Його славу. Своїм власним життям і гідністю свого характеру вони повинні висвітлити, що створила для них благодать Божа”.

Можливо, вчинок Марі здається крайністю в прояві любові Ісуса, однак, я вважаю, що це саме таке християнство, до якого Бог закликає нас. Це незбагненно! Це надприродньо! І людина не може зробити такий вчинок, якщо в ній не перебуває Дух Святий.

Сьогодні для читання нам запропоновано уривок з 2 Петра 1:3-4. “Усе, що потрібне для життя та побожности, подала нам Його Божа сила пізнанням Того, Хто покликав нас славою та чеснотою. Через них даровані нам цінні та великі обітниці, щоб ними ви стали учасниками Божої Істоти, утікаючи від пожадливого світового тління”.

Що значить бути покликаними для слави і благочестя? Я переконана, що це значить жити благочестиво в неблагочестивому світі. Це означає своїм способом життя показувати, що Божа любов зробила в нашому серці.

ПРИКЛАД ІСУСА В УЧНІВСТВІ

З Євангелій ми дізнаємося, що Ісус був прикладом для своїх учнів в справі учнівства, цей приклад прямо протилежний тому, до чого закликає нас суспільство. Його наочний приклад прямо протилежний звичайним світським правилами для досягнення успіху.
Дозвольте навести декілька прикладів:

  • Світ говорить, що якщо ви хочете досягти успіху, то завжди намагайтеся бути першим.
  • Ісус говорить, що в Його царстві перші стануть останніми. (Мт. 20:16)
  • Світ говорить: піклуйся про себе і свої потреби.
  • Ісус говорить, що вся справа в піклуванні про потреби інших людей. ( Мт. 20:28)
  • Світ говорить: намагайся балувати себе і жити повним життям.
  • Ісус говорить, що настав час померти для себе і егоїстичних задоволень і жити для других. (Мт. 16:24).
  • Світ говорить: чини добре у всіх на очах, щоб прославитись і отримати нагороду.
  • Ісус говорить, якщо твоя мотивація полягає в тому, щоб тебе помітили люди, то нагороди на небесах тобі не буде. Фактично, Він говорить, що враховується тільки те, що ми робимо в таємниці, не намагаючись привернути чиюсь увагу. (Мт. 6:1, 6)
  • Світ говорить, дружи з багатими і знаменитими, щоб отримати перевагу.
  • Ісус говорить, научись служити «меншим», тому що вони найбільші в Моїм царстві. (Мт. 25:45)
  • Світ говорить, збирай свої скарби тепер, зосередься на тому, щоб збирати якомога більше.
  • А Ісус говорить, ваші тимчасові скарби згниють і будуть знищені. Єдині скарби, що не зіпсуються, це ті, які ти віддаси іншим. (Мт. 6:19, 20)

Якщо ми вважаємо, що ці принципи складні, то наступний просто вкрай складний. Істинне християнство знаходиться на очах у всіх для слави Божої.

  • Світ говорить: “око за око і зуб за зуб” та “полюби ближнього, але ненавидь своїх ворогів”.
  • А Ісус говорить: “Любіть ворогів своїх. І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, підстав йому й другу”. (Мт. 5:38-44)

Давайте подивимося на цю заповідь більш уважно, ось як вона записана в Євангелії від Луки: «Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить. Хто вдарить тебе по щоці, підстав йому й другу, а хто хоче плаща твого взяти, не забороняй і сорочки. І кожному, хто в тебе просить подай, а від того, хто твоє забирає, назад не жадай. І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви. А коли любите тих, хто любить вас, яка вам за те ласка? Люблять бо й грішники тих, хто їх любить. І коли добре чините тим, хто добро чинить вам, яка вам за те ласка? Бо те саме і грішники роблять. А коли позичаєте тим, що й від них сподіваєтесь взяти, яка вам за те ласка? Позичають бо й грішники грішникам, щоб одержати стільки ж. Тож любіть своїх ворогів, робіть добро, позичайте, не ждучи нічого назад, і ваша за це нагорода великою буде, і синами Всевишнього станете ви, добрий бо Він до невдячних і злих! Будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний!». (Лук.6:28-36)

Якби ми наслідували приклад любові Ісуса, то наскільки б швидше завершилася праця проповіді Євангелія на землі, і Ісус прийшов би, щоб взяти нас додому. Ісус каже: “По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою”. (Ів. 13:35).

Однак, для нас не природньо жити і любити так само. І складно говорити про те, щоб любити своїх ворогів саме так, коли ми навіть не можемо так любити своїх друзів і побратимів, членів церкви. Потрібно, щоб Дух Святий перебував в нас, тому що без Христа ми не можемо робити нічого.

Ми молимося про мир і радість, а потрібно молитися про те, щоб Божий світ і радість перебували в нас за допомогою Духа Святого (Ів. 14:27, Ів. 15:11). Ми молимося про те, щоб більше любити, а потрібно молитися, щоб любов Божа наповнила нас (Ів. 15:10). Ми молимося про те, щоб стати кращими християнами, а потрібно молитися про те, щоб сам Христос перебував в нас за допомогою Святого Духа – так, як і було задумано (Еф. 2:22).

Підставити другу щоку

Я хочу розказати вам ще одну історію. Вона про чоловіка на ім’я Том.

Том був біблійним працівником і трудився на складній території, там, де не завжди легко проповідувати Євангеліє і де багато християн піддаються переслідуванням за свою віру.

Одного разу Том з дружиною потрапили в аварію на мотоциклі. Аварія сталася, коли вони зупинилися на узбіччі дороги і в них врізався інший мотоцикліст. На щастя, ніхто серйозно не постраждав, незважаючи на те, що обидва мотоцикли були серйозно пошкоджено. Чоловік, який в них врізався, був п’яний. А також він був вождем сусіднього села.

Грошей у Тома було небагато, але замість того, щоб розсердитися через аварію, він запитав вождя: “Як будемо вирішувати цю проблему?” Той грубо відповів: “Ти повинен будеш відремонтувати мій мотоцикл!”

Без всяких суперечок Том оплатив ремонт. Але на цьому він не зупинився. Також він відвідав вождя і почав шукати способи допомогти йому і його родині, навіть пропонував зорати його поле.

Том зробив дуже багато доброго для вождя і його сім’ї і жителі села не могли цього не помітити.
Одного разу хтось сказав Тому: “Наш вождь дуже груба людина! Чому ти такий добрий до нього? Ніхто не може дружити з ним!”

“Тому що я люблю Ісуса і хочу розповісти іншим про Його любові”, – відповів Том.

Незабаром після цього деякі жителі села попросили Тома розповісти їм про Ісуса. І незабаром Том почав вивчати Біблію з кількома з них, а хтось навіть прийняв хрещення. Дивно, що це село перебувала на території, на якій Том намагався проповідувати Євангеліє. Але завжди безуспішно. А тепер, завдяки його доброму відношенню до вождя, Бог дозволив зробити цей прорив.

Просто подумайте про це – якби Том відреагував на аварію так, як це робить більшість людей, він би ніколи не зміг проповідувати про Христа в тому селі. Чи можете ви уявити собі, що сьогодні могло б статися в світі і навіть в нашій церкві, якби ми “пройшли ще одні терні”, зробили б більше, ніж від нас очікують і служили один одному зі смиренням, навіть якщо до нас несправедливо віднеслися?

В книзі “Служіння зцілення” ми читаємо:

“Ми не можемо дозволяти собі дратуватися через будь-яку справжню чи уявну несправедливість, вчинену стосовно нас. Власне «я» – це ворог, якого нам слід боятися найбільше… Ніяка інша наша перемога не буде такою дорогоцінною, як перемога, здобута над собою. Ми не маємо права виховувати наші почуття легко вразливими. Ми повинні жити не заради того, щоб берегти наші почуття або репутацію, але щоб рятувати душі”.

Запам’ятайте, що: “За одну годину Господь може зробити більше, ніж ми за все своє життя, а коли Він побачить, що Його народ повністю присвятив себе на служіння, я хочу сказати вам, що за короткий час буде здійснений великий труд і звістка істини потрапить в найтемніші куточки землі, туди, де вона ніколи не звучала!”

 Благочестиве життя в неблагочестивому світі

 Писання говорить нам про те, що кожен з нас отримав доручення, був відділений і наділений всім необхідним для виконання святого завдання – проповіді про Божу любов світу, що гине. Щоб це зробити, нам потрібно бути наповненими Духом Святим і жити благочестиво, чесно, відповідно до нашого святого покликання. Не має значення, як до нас ставляться інші люди. Не важливо, який вплив нас оточує. Ми покликані бути вірними “щоб були ви бездоганні та щирі, невинні діти Божі серед лукавого та розпусного роду, що в ньому ви сяєте, як світла в світі”. (Филп. 2:15).

“Слава Божа проявляється в тому, що Він наділяє Своїх дітей Своєю чеснотою,”- пише Еллен Уайт.

Як же виглядає це добродійне життя? Подивіться на життя Ісуса, Його життя було наповнене плодами Духа!

В Посланні до Галатів 5:22, 23 ми читаємо, що “А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість”.

Нам потрібно зрозуміти, якщо Дух Божий перебуває в нас, то будуть і Плоди Духа. Не один лише плід, а всі плоди!

Ісус Своїм прикладом показав, як потрібно жити і любити, проявляючи чесноту в неблагочестивому світі.

Еллен Уайт пише: “Життя Христа показує нам, як багато може здійснити людина, будучи причасником Божого єства. Все, що Христос отримав від Бога, можемо знайти і ми. А значить, просити і отримати. З наполегливою вірою Якова, з непохитною стійкістю Іллі просити все, що Бог обіцяв нам”.

Ці слова повинні стати нашою щоденною молитвою! Якщо Бог пропонує нам так багато, для чого погоджуватися на менше?

Пам’ятайте про те, що це не боротьба за силу волі або самоконтроль. Це боротьба, яка відбувається в серці. Кому ми його підпорядкуєм?

На жаль, світ навчив нас тому, що життя наше присвячене турботі про особу № 1 – про себе! Люди кажуть так: все, що робить мене щасливим, для мене добре. Але Писання говорить про те, що так думати небезпечно!

Не завжди бажання нашого серця праведні і не завжди ми правильно мислимо. “Людське серце найлукавіше над все та невигойне, хто пізнає його?“- вигукує Єремія (17:9). Ніколи ми не будемо в безпеці, якщо ми будемо дивитися на себе і слідувати за своїм серцем!

Нам потрібно постійно молитися так: “Господи, візьми моє серце! Зміни його. Зроби мене подібним до Тебе”.

“Боротьба зі своїм «я»- це найбільша битва, яку коли-небудь доводилося вести людям. Щоб упокорити своє «я», повністю підкоритися волі Божої, потрібно докладати зусиль. Без самовіддачі Богу для людини неможливе нове життя в святості”.

 Заклик взяти свій хрест

 В Євангелії від Луки 9:23, 24 говориться: “Коли хоче хто йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме щоденно свого хреста, та й за Мною йде. Бо хто хоче душу свою зберегти, той погубить її, а хто ради Мене згубить душу свою, той її збереже”.

З першого погляду заклик взяти свій хрест звучить не дуже-то привабливо. Однак, на противагу популярному переконанню, реальність така, що коли ми беремо свій хрест, він звільняє руки Божі, щоб прибрати перешкоди з нашого життєвого шляху, які заважають нам на шляху до небес. Тому те, що світ вважає болючою жертвою, насправді наше небесне придбання.

“Бог ніколи не вимагає від нас того, що дійсно можна було б назвати жертвою. Він просить нас поступитися Йому багато чим, але, послухавшись Його, ми лише відмовляємося від речей, які перешкоджають нам на шляху до неба. Навіть покликані залишити те, що саме по собі благо, ми можемо бути впевнені, що Бог таким чином створить для нас щось ще краще”.

Може бути, ви боретеся з таємним гріхом або переживаєте духовну боротьбу і вам здається, що перемогти неможливо. Один мудрий чоловік сказав: «Ключ у перемозі не в тому, наскільки ви віддані своїй боротьбі, а в тому, наскільки ви підпорядкували себе Богу».

Давайте пам’ятати про те, що якщо віруюча викидає білий прапор, то це не означає, що вона зазнала поразки, а значить, що “Нарешті-то у Христі я здобув перемогу”.

Коли ми віддаємо себе Ісусу і беремо Його хрест, відбувається щось дивне. Ми бачимо, що хрест, який мав би стати тягарем, стає чимось іншим: “Підносячи цей хрест, ми виявимо, що він і нас підносить.” Нам потрібно підпорядкувати свою силу Ісусу і дозволити Його силі нести ношу хреста. Ми безпорадні і вразливі. В ту мить, коли ми віддамо свою вразливість Ісусу, Він дасть нам перемогу.

“Коли ви повністю підкоряєтеся Богові, коли ви у вразливості своїй кидаєтеся до Ісуса, то будете нагороджені перемогою і відчуєте досі невідому вам радість”.

Безцінний земний порох

Наша вразливість, гріховність – це насправді найпрекрасніше приношення і жертва свята, яку ми можемо віддати Богові. Насправді, ми можемо пожертвувати лише цим. Біблія говорить: “Жертва Богові зламаний дух; серцем зламаним та упокореним Ти не погордуєш, Боже!” (Пс. 50:19).

Слово “упокорений” з Пс. 50:19 походить від єврейського слова dâkâh, що означає: розсипатися, розбитися на шматочки, розбити, стерти в порошок, в пил, повністю знищити.

Подумайте про це! Якщо щось просто зламано, розбито, можна взяти клей і склеїти цю річ, але пил, порох склеїти неможливо. Але саме цим ми і є – ми пил, порох землі, розбиті посудини!

“Яка висока перевага! – пише Еллен Уайт – Смертні істоти, створені з пороху і попелу, через посередницьке служіння Христа допускаються в приймальню Всевишнього”.

І якщо подумати, ми не тільки зустрічаємося з Богом, але порох саме той матеріал, який Бог знову і знову використовує, щоб творити Свої найкращі чудеса.

На початку Бог насадив дерева і різні рослини в Едемському Саду в землі, яка є порох, і звелів, щоб вони виростали і приносити плоди (Бут. 1:11). Потім Бог створив чоловіка і жінку, вінець творіння, створив їх з пороху земного і звелів їм плодитися і розмножуватися (Бут. 2:7; 1:28).

Зупиніться на мить. Чи усвідомлюємо ми, що всі наші найкращі плоди і праця, наші кращі справи, крім дихання життя, крові Ісуса і сили Духа Святого, це ніщо інше, як порох? Але все рівно ми часто чванимося тим, що ми порох!

На щастя, навіть коли земля була проклята через гріхопадіння, Ісус все одно піклувався про порох. Він знову прийшов на Землю, щоб продовжувати Свою працю для людей, створених з пороху (1Сам. 2:8). Він використовував земний пил, щоб відновити зір сліпого (Ін. 9:5-6), і сьогодні він використовує порох і вразливість, щоб відновити наш духовний зір. У Нього добре виходить змішувати воду з порохом, з землею, щоб зробити глину. І завдяки тому, що Гончар може формувати нас як глину, ми стаємо такими, якими Він створив нас за Своїм задумом. (Єр. 18: 6)

Одна письменниця використовувала один такий красномовний вираз: “Порох це не обов’язково символ кінця. Часто порох потрібен для того, щоб почалося нове життя”.

Так, порох дійсно може перетворитися в щось красиве, якщо побуває в руках люблячого Бога. А порох, що підкорився Богу, безцінний!

 Нам сказано ось що: “Немає нічого страшнішого для сатани, ніж робота народу Божого по очищенню шляху від будь-якої перешкоди, що заважає Господу вилити Свій Дух на слабку Церкву і нерозкаяну паству… Пізній дощ прийде, і благословення Боже наповнить кожну душу, очищену від всього нечистого”.

Чи віддали ви себе Ісусу? Чи віддали ви Йому свої невдачі, гріхи і зранене серце? Якщо ми віддамо і підкоримо все це Йому, Він зможе створити диво з порохом земним.

 Заклик

 Друзі, сьогодні Ісус розкриває Свої руки, пронизані цвяхами, і каже: “Віддай мені всього себе, з усією своєю вразливістю і тлінністю». Яке чудова пропозиція! Давайте віддамо Йому себе – наше вразливе серце, яке говорить: “Так, Господи! Я хочу глибших відносин з Тобою. Я хочу змінитися за образом Твоїм, щоб я міг любити інших людей так само, як Ти любиш мене. Я хочу бути благочестивим християнином згідно Твого покликанням. Але все, що я можу Тобі запропонувати, вразливе і з вадою. Я віддаю Тобі свої невдачі, свій біль, страждання і сльози. Навіть мої найкращі зусилля це всього лише порох, але я готовий віддати Тобі всього себе і стати глиною в руках Гончара. Господь, Ти можеш зайняти місце на престолі мого серця! Я твій, керуй мною”.

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.