Іноді дуже боляче бути матір’ю

Іноді дуже боляче бути матір’ю

Клаудіо Консуегра – доктор богослов’я, директор Відділу сімейного служіння Північно-Американського дивізіону Церкви християн адвентистів сьомого дня, Сілвер-Спрінг, штат Меріленд, США.
Памела Консуегра – доктор філософії, помічник директора Відділу сімейного служіння Північно-Американського дивізіону Церкви адвентистів сьомого дня, Сілвер-Спрінг, штат Меріленд, США.
Біблійний текст: Іс. 66:13 «Як когось його ненька втішає, так вас Я потішу, і ви втішені будете Єрусалимом».
Журнал Reader’s Digest1 опублікував дванадцять оповідань про мам. Читачам було запропоновано максимум в сто словах поділитися особистими спогадами, пов’язанимиз їх матерями. Одна з цих історій, написана Робіном Хайнсом з Слінгерленда, штат Нью-Йорк, особливо привернула мою увагу.«У моєї мами було відмінне почуття гумору і здатність робити все з радістю. Що мене вражало навіть в дитячому віці, найбільше, – це те, як вона могла насолоджуватися своєю власною компанією і знаходила способи розважити себе. З дитинства я пам’ятаю, як вона сміялася, коли оплачувала рахунки.
Що такого веселого в оплаті рахунків? Вона додавала гумористичні замітки до кожного пункту чека: на рахунку за електрику вона могла написати: “Ти осяваєш моє життя”, а на документах за іпотеку: “Ми на чотири черепиці ближче до того моменту, коли будемо повністю володіти цим будинком”».
У кожного з нас є свої історії, пов’язані з нашими матерями. Одні смішні, інші сумні, але частіше за все історії, які ми розповідаємо про свої матерів, просочені особливою любов’ю. Насправді, більшість з нас погодяться з тим, що найважливіше, чого нас вчить мама, – це любов, адже незалежно від того, наскільки погано може чинити дитина, мама продовжує любити її. Саме тому материнська любов нагадує нам про Божу любов – щоб ми не робили, Бог як і раніше любить нас. «Як когось його ненька втішає, так вас Я потішу, і ви втішені будете Єрусалимом»(Іс. 66:13).
Хтось написав: «Матері подібні до предметів колекціонування. З роками їх цінність тільки зростає».
Сьогодні ми поговоримо про те, що бути матір’ю нелегко. Насправді, іноді дуже боляче бути матір’ю. Ми хотіли б проілюструвати сьогоднішню тему чотирма прикладами.

I. Боляче бути матір’ю ще ненародженої дитини.
Є багато жінок, які не мають дітей, але мають серце матері. Жінок, які дуже хотіли б мати дитину і дарувати їй свою любов. Жінок, які тануть побачивши дитину і прагнуть мати свою власну, щоб тримати її на руках, обіймати, годувати, переодягати і співати їй колискові пісні.
Біблія розповідає нам про таку матір. Її звали Анна. Вона стала матір’ю пророка Самуїла. У біблійному оповіданні розповідається, що «була вона скорбна духом, і молилася до Господа та гірко плакала» (1 Сам.1:10).
Неможливо передати словами біль, страждання і гіркі сльози тих матерів, якіне можуть мати своєї власної дитини. Ми також повинні пам’ятати тих матерів, які втратили своїх дітей ще до народження; тих, в яких був викидень або чия дитина народилася мертвою. Це боляче – бути мамою ненародженої дитини.

II. Боляче бути самотньою матір’ю
Один з найбільш наочних прикладів такої матері – Марія, мати Ісуса. Її досвід як самотньої вагітної дівчини – до того, як вона вийшла заміж, – був дуже складним. Задумайтесь про збентеження, сором і невпевненість, які вона, швидше за все, відчувала. Бо, хоча їй було приємно дізнатися, що її обрано бути людською посудиною для Сина Божого, вона прекрасно розуміла, що подумають люди і як вони будуть до неї ставитися.
На жаль, нічого не змінилося, принаймні в релігійних колах. На незаміжню матір часто в церквах дивляться з осудом. Марія була самотньою матір’ю не тільки до заміжжя, але і після смерті Йосипа. У проміжку між дванадцятим роком народження Ісуса і початком Його служінняу віці тридцяти років Йосип, муж Марії, помер.
Марія спостерігала, що Ісус зростає, і допомагала Йому в зростанні, будучи овдовілою, одинокою матір’ю. Ми бачимо, як її материнська любов все ще захищає і оберігає Його, навіть коли Він вже став дорослим. Матір нашого Господа зі зростаючим занепокоєнням спостерігала, що її син залишає рідний будинок. Ісус віддалявся все далі і далі, і вона усвідомила, що їх відносини вже ніколи не будуть такими, як раніше.
Все почалося на весіллі в Кані Галілейській (див. Іван. 2: 1-11). Серед гостей були Ісус і Марія, яка з цілком зрозумілих причин дуже пишалася зростанням популярності свого Сина. Про відносини єврейських жінок до синів ходять легенди.
Залежно від професії єврейські матері представляють своїх синів так: «Мій син –лікар», або: «Мій син – адвокат», і тому подібне. Розповідають навіть історію однієї такої матері, чий син став католицьким священиком. Вона представляла його незвично: «Мій син – отець».
Після чуда на шлюбному бенкеті Марія могла б представляти Ісуса як: «Мій Син -Чудотворець», але, звичайно, вона не усвідомлювала цього, коли вони тільки прийшли на весілля.
Дізнавшись, що під час бенкету закінчилося вино, вона розповіла про це Ісусові. Мабуть, вона відчула, що якимось чином Він може допомогти в цій критичній ситуації.
У перекладі Його відповідь звучить більш грубо, ніж спочатку передбачалося автором: «Дорога жінка, навіщо ти намагаєшся залучити Мене в це? Мій час ще не настав». Він просто обережно попередив Свою маму, м’яко, але твердо, щоб вона не втручалася в Його справи. Його докір був відображенням іншого м’якого (але більш сучасного) вираження: «Будь ласка, мамо, можна мені зробити це самому?!»
Ісус вказує Марії, що Він не потребує її допомоги. Тепер Він уже дорослий чоловік, і в цих словах Він висловлює Свою незалежність. Яке б глибоке богословське значенняне малося на увазі в Його відповіді, Він, звичайно ж, хотів просто показати, що Його особисті інтереси є виключно Його справою і що Він не готовий розділити Свій тягар або Свій тріумф зі Своєю матір’ю або кимось ще в цьому випадку.
Частину життя, що залишилося, Він буде на самоті здійснювати Своє пророче служіння, обрізаючи сполучні їх нитки, а розлука породжує кризу. Я можу уявити, як це ранило Марію. Навіть незважаючи на всю ту гордість, яку вона відчувала за Ісуса, дуже боляче розривати сімейні зв’язки.
Мама, як ти заповнюєш ниючу порожнечу, що залишається після того, як повністю самодостатня дитина назавжди покидає рідне гніздо? Якщо ти хочеш, то можеш спробувати слідувати за нею крок за кроком і перешкоджати її незалежному розвитку і встановленню. Але в такому випадку чи буде вона твоїм другом і чи будеш ти такою мамою, про яку мудрий Соломон сказав: «Встають діти, і хвалять її». (Прип. 31:28)?
Мудра мати
У своїй реакції на славу і популярність Ісуса Марія поступила як мудра мати. Як тільки Ісус в делікатній формі дав їй зрозуміти, що Він не потребує її порад, вона відступає в тінь. Наступного разу вона говорить уже зі служителями на бенкеті, а не з Сином.
Після того як Ісус перетворив воду в вино, вона стала частиною групи людей (безумовно, найважливішою людиною), яка супроводжувала Його назад в Капернаум. Приймаючи Його всезростаючий вплив і зменшуючи своє, Марія ще раз довела, що здатна вчитися і готова робити все можливе в інтересах Ісуса.
Бог Отець, Ісус Син і Святий Дух піклуються про самотніх матерів і вдів. Знову і знову на сторінках Святого Письма ми бачимо повеління піклуватися про вдів і сиріт.
У Повт. Зак. 10:17- 18 ми читаємо: «Бо Господь, Бог ваш Він Бог богів і Пан панів, Бог великий, сильний, та страшний, що не подивиться на обличчя, і підкупу не візьме. Він чинить суд сироті та вдові, і любить приходька, щоб дати йому хліба й одежу».
Пс. 146: 9: «Господь обороняє приходьків, сироту та вдовицю підтримує, а дорогу безбожних викривлює!»
Ісус і Євангеліє приділяють особливу увагу вдовам. Лука згадує про 84-річну вдову Анну як про пророчицю, яка вітала Ісуса в храмі, коли батьки привели Його на посвячення. Ісус воскрешає сина вдови в Наїні, тому що Він піклується про матерів. Йому боляче бачити, коли вони страждають, і Він хоче полегшити їхній біль.
Ісус також звертає увагу на вдову, яка віддала все, що у неї було, дві лепти,тому що «полюбила багато» (Лук. 7:47).
Знову і знову Біблія звертає увагу на Божу любов і турботу про матерів, які самотужки виховують дітей, заробляють на життя і підтримують сім’ю. Це важко, це боляче, Ісус знає про це. Він розуміє матерів, і він любить вас.
Так, боляче бути матір’ю ненародженої дитини. Боляче бути самотньою матір’ю, яка з всіх сил старається зробити все для своїх дітей.

III. Боляче бути матір’ю, коли до вашої дитини погано ставляться.
Іноді ми отримуємо те, на що заслуговуємо, але Марія страждала, бачивши свого сина Ісуса, невинного і безгрішного, Який несправедливо страждає за те, чого Він не робив. І все це почалося для Марії ще до того, як немовляті Ісусу виповнився один рік.
В Євангелії від Луки 2:34, 35 говориться: «А Семен їх поблагословив та й прорік до Марії, Його матері: Ось призначений Цей багатьом на падіння й уставання в Ізраїлі, і на знак сперечання, і меч душу прошиє самій же тобі, щоб відкрились думки сердець багатьох!»
Ці слова попередження, швидше за все, назавжди залишилися в її пам’яті. Можливо, вона повторювала їх знову і знову. Незабаром після цього пророчого попередження Йосипу і Марії довелося бігти в Єгипет, щоб захистити Ісуса від ревнощів і ненависті Ірода Великого. Втікши, вона, мабуть, згадувала ці пророчі слова.
Це було тільки початком виконання пророцтва. Пізніше Марія стала свідком того, як жителі Назарету, рідного міста Ісуса, не прийняли Його і мало не побили камінням в суботу вранці під час служінняв синагозі (див. Лук.4: 28-30). Вона чула всі звинувачення і критику, відчувала ненависть оточуючих. Вона бачила погляди, підняті руки священиків, вчителів закону і інших керівників народу. Вона відчувала негативну атмосферу, яка, здавалося, слідувала за Ісусом, незважаючи на все те хороше, що Він робив, допомагаючи людям.
Марія чула про Його арешт, несправедливий суд, глузування і побиття. Вона була свідком того, як її Сина прибили до хреста. Його оголене тіло було видно всім, і це завдавало ще більше болю. Вона бачила, як Він спливає кров’ю, задихаючись при кожному вдиху повітря, і на її очах Він помер.
Наскільки ж це важко – бачити, як вмирає власна дитина. Як боляче бачити, що ваша дитина вмирає жахливою смертю, і відчувати, що не можеш нічого зробити в цій ситуації. Вашу дитину вбивають несправедливо, без причини – це найболючіше. Марія знала це почуття, тому що зазнала його біля підніжжя хреста, де був убитий її Син.
Навіть тоді Ісус продемонстрував Свою любов до матері в тому, що Він доручив ту роботу про неї Своєму кращому і найближчого другу.
Так, це боляче – бути матір’ю, коли до вашої дитини погано ставляться. Ісус розуміє цю біль і знає її дуже добре, тому що Він бачив, як Його власна мати страждає від цього болю. Матері, будьте впевнені, що Бог знає все, і Він не ігнорує вашу біль, страждання і муки.
Боляче бути матір’ю ненародженої дитини. Боляче бути самотньою матір’ю. Боляче бути матір’ю, коли до вашої дитини погано ставляться.

IV. Боляче бути матір’ю, коли ваша дитина йде з правильного шляху
Звичайно, ми знаємо притчу про блудного сина в Біблії – історію сина, який залишив свого батька і пішов у далеку країну. Я також згадую про матерів царя Саула і зрадника Юди.
Саул був першим царем Ізраїлю. Здається, він мав всі властивості, необхідні для цієї ролі. Він був високим, сильним і красивим. Одним тільки своїм ростом він уже привертав увагу. Ймовірно, сам народ обрав би його царем – можливо, тому Господь і вибирає його. Бог дає людям керівника, якого вони хочуть.
Можливо, це був один з тих випадків, коли Бог відповідає на молитви проти Своєї волі. Тому що з того моменту, як Саул був помазаний, він йшов по шляху повільного відступлення, що в кінцевому підсумку призвело його до такого стану, коли він робив все, що суперечило волі і наказам Бога.
Чи була його мати жива в той час, ми не знаємо. Але якщо вона була жива, ви можете уявити, як радісно бачити, коли ваша дитина обрана царем Ізраїлю. Ви можете собі уявити ту біль, яку вона відчула, коли бачила, що він відходить від Бога, Якого вона вчила любити і в Якого вона вчила вірити. Повинно бути, її охопило сум’яття, коли вона побачила, що Бог відкидає його. Подумайте, як їй було важко бачити свою дитину, плід свого лона, яка йде по шляху до руйнування.
Автор книги Приповістей говорить: «Син мудрий потіха для батька, а син нерозумний то смуток для неньки його». (Прип. 10: 1), також і в Прип. 15:20 ми читаємо: «Мудрий син тішить батька свого, а людина безумна погорджує матір’ю своєю».
Подібна ситуація могла бути з матір’ю Юди. Бачивши, як її талановитий син йде до того, щоб стати великим учителем Ізраїлю, вірним послідовником Месії, її серце наповнювалося гордістю, радістю і задоволенням. Але уявіть, що вона відчувала, коли почула, що він зрадив Єдиного, Хто може дарувати спасіння людству? Повинно бути, її серце розривалося на частини.
Можливо, причина, по якій ми подумали саме про цих двох видатних чоловіків, – це їх трагічна загибель і ті роздуми, до яких підштовхнули історії їх життя. Матері, ваші діти залишили правильний шлях? Якщо ваші діти йдуть неправильним шляхом, чи завдає це вам біль і занепокоєння? Чи відчуваєте ви, що інші брати і сестри дивляться на вас з підозрою і вважають, що якби ви правильно виховували своїх дітей, то вони були б в церкві? Як несправедливо!
Багато матерів не тільки відчувають біль, бачивши, як їхні діти йдуть від свого єдиного джерела спасіння порятунку, а й почуття провини, яке підсилюють ті, хто повинен, навпаки, їх всіляко підтримувати.
Боляче бути матір’ю ненародженої дитини. Боляче бути самотньою матір’ю. Боляче бути матір’ю, коли до вашої дитини погано ставляться. Боляче бути матір’ю, коли ваша дитина йде з правильного шляху.
Можливо, через цей біль Бог любить матерів особливим чином, тому що вони, як ніхто інший, виявляють ніжну турботу, теплу любов, яку Бог має до нас.
Бог також страждає, коли діти вмирають до свого народження. Бог страждає, коли з Його дітьми погано поводяться. Бог страждає, коли Його діти йдуть з правильного шляху.
І, як мати, Бог любить Своїх дітей не дивлячись ні на що. Ісус любить матерів і в Своєму серці має особливе місце для них.
Щодо досвіду матерів, які приводили своїх дітей до Ісуса, Еллен Уайт каже: «Матері йшли ще по курній дорозі, наближаючись до Спасителя, а Він побачив вже непрохані сльози і тремтячі губи, коли вони підносили безмовну молитву за дітей … Ісус говорив матерям слова підбадьорення, вказуючи їм на їх справи, і якою ж розрадою цебуло для них! З якою радістю вони міркували про доброту і милосердя Ісуса, повертаючись до цієї пам’ятної події! Його благодатні слова знімали тягар з їхніх сердець і вселяли в них нову надію і мужність. Навіть пройшло почуття втоми». (Християнська родина, стор. 273).
І вона завершує історію наступними словами: «Це надихаючий урок для матерів усіх часів. Після того, як матері зробили все краще, що могли зробити для добра своїх дітей, вони можуть приводити їх до Ісуса … І коли мати бажає дати своїй дитині найкраще, але розуміє своє безсилля в цьому, коли вона всім серцем прагне дарувати благодать, якої вона не має, вона кидається зі своїми дітьми в милостиві обійми Христа, і Він приймає і благословляє їх. Він дасть матері і дітям мир, надію і щастя. Цю дорогоцінну перевагу, яку Ісус дарує всім матерям» (Християнська родина, стор. 274).
Матері, чи знайома вам біль, що виникає через неможливість мати дитину або втрату дитини до її народження? Чи знайомі вам муки одиноких матерів – чи то до шлюбу, в результаті розлучення або через смерть чоловіка? Чи можете ви пригадати ті часи, коли до вашої дитини погано ставилися?
Стурбовані ви або навіть перебуваєте в глибокій печалі через те, що ваша дитина залишила вірний шлях і відійшла від віри?
Не впадайте у відчай! Я хочу сказати вам сьогодні, що Ісус любить вас безумовною любов’ю. Я хочу сказати вам сьогодні, що Він розумієвас так, як ніхто інший не зможе зрозуміти.
Учнівство починається вдома. Ніколи не припиняйте молитися за своїх дітей. Ніколи не припиняйте підносити їх імена до небес. Материнські молитви мають велике значення. Не здавайтесь! Візьміть всю свою біль і покладіть біля підніжжя хреста. Продовжуйте бути матір’ю, яка виховує учнів для Христа. Продовжуйте показувати Ісуса своїй дитині. Тільки коли ви опинитеся на небі, ви дізнаєтесь, який вплив зробили ваші молитви.
Я запрошую вас знову і знову приносити своїх дітей до Бога в молитві. Потім знайдіть спокій в добрих руках Бога. Матері, Ісус любить вас. Сьогодні ми хочемо сказати вам, що церковна сім’я теж любить вас! Ми хочемо стати на коліна поруч з вами і помолитися про ваших дітей!

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.