Cоціальне служіння за допомогою міжнародної мережи ADRA

 Cоціальне служіння за допомогою міжнародної мережи ADRA

Насиченою і різноманітною від початку воєнних подій (березень-квітень) була співпраця по гуманітарних та соціальних питаннях з представниками Угорського та Румунського Уніонів Церкви Адвентисті Сьомого дня (АСД), а також з рядовими членами наших громад, які бажали допомогти українцям. Приємно зазначити, що представники нашої Церкви із західних країн на початку бойових дій в України самі вийшли з нами на зв’язок, телефонували, писали і пропонували різноманітну допомогу.

Найперше треба згадати тісну і плідну співпрацю з угорцями щодо розселення тих членів Церкви з України, які на при кінці лютого – березня виїхали в Угорщину, і планували залишитись там на довший період, влаштуватись на роботу. Оперативно була створена робоча команда, до якої з угорської сторони ввійшли секретар Придунайської Конференції Товт Сілард та Гедьеш Доріна, як координатори, президент вищезгаданої конференції, пастори та рядові члени Церкви з Будапешта та Ніредьхази. Від української сторони координатором був пастор Роберт Біро, з Мукачево. За більше як місяць ми змогли знайти житло, а іноді й роботу для більш як 25-х людей з України, переважно це були наші члени церкви з дітьми. Були випадки, коли люди телефонували нам вже будучи в Угорщині, іноді вночі, і не знали, куди їхати далі, не знали мови. Угорські пастори знаходили їх, підвозили, надавали житло… Всі учасники цього служіння, і найперше біженці були задоволені, ми отримали багато вдячних відгуків і реально побачили Божу допомогу і турботу.

Спонтанно виникла потреба і можливість разом із закордонними друзями допомогти Адвентистській клініці “Ангелія”, з Києва. За приблизно один тиждень у співпраці з представниками клініки були написані та перекладені на 7 іноземних мов листи-прохання клініки про допомогу ліками. Потім ці листи на рівні Українського та Угорського Уніонів були поширені, надіслані за кордон, громадам, спонсорам. Як результат, першими допоміг Угорський Уніон Церкви АСД, який придбав для клініки ліків і медичних засобів на більше як 1 мільйон форинтів, за допомогою Угорської та румунської  мережі Адвентистського агентства допомоги та розвитку (АДРА) ці ліки були доставлені до Чернівців (куди тимчасово була евакуйована клініка). Пізніше багато ліків для клініки передавали і з Румунії та з інших країн.

І звичайно систематично були надходження гуманітарної допомоги з Угорщини та Румунії, продуктів харчування, засобів гігієни, дитяче харчування, матраців, покривал, одягу, тощо. Ця гуманітарна допомога розподілялась між переселенцями, яких прийняли громади та члени Церкви у Мукачеві, Ракошині, Ужгороді, Кобилецькій Поляні. Окремо треба згадати пасторів з Румунії – Крістіан Дорго, Робінзон Дан, Роберт Вароді, Дьозо Форкош, які неодноразово самі організовували та привозили нам гуманітарні вантажі. Окремі збори для переселенців проводили і передавали на Закарпаття майже всі угорські громади з Румунії. Не стояли осторонь у допомозі переселенцям і адвентистські угорські громади на Закарпатті, наприклад 2 сім’ї з Ракошинської громади прийняли у себе вдома до 17 переселенців з Вугледара (Донецької області) та Ніжина (Чернігівської області). Систематично надходила велика кількість гуманітарної допомоги, продуктів харчування від члена церкви АСД, бізнесмена Ласло та його друзів з Будапешту, він сам закуповував її та привозив з допомогою АДРА з Угорщини на Закарпаття.

Результативною і важливою була і залишається співпраця з організацією АДРА в Румунії, Угорщині, з ADRA Karpathia та NEEKA Ukraine.

Закордонні партнери багато спеціалізованої допомоги передали і для ужгородського центру розташування переселенців, створеного Ужгородськими адвентистськими громадами.

Гуманітарну допомогу з Угорщини та Румунії була можливість надсилати і в інші території України, в Київ та Київську область, Харків, Чернігів, Суми, Слов’янськ, Дружківку, Добропілля. Часто гуманітарну допомогу нам привозили і передавали люди, яких ми раніше не знали, і не тільки члени Адвентистської церкви. Найбільше таких спонсорів і помічників до нас (в Мукачево та Ужгород) направляли наші румунські колеги, які біля україно-румунського кордону приймали українських біженців, і розгорнули для цього палатки від АДРА. Ми познайомились з щирими, бажаючими допомогти людьми з Англії, Кореї, Словакії, Південно Африканської Республіки та інших… З багатьма з них ми і надалі продовжуємо плідну співпрацю, для подальшої допомоги переселенцям і біженцям з України.

Роберт Біро

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.