Святкування тридцятої річниця громади «Ковчег»

Святкування тридцятої річниця громади «Ковчег»

10 червня відбулося святкове богослужіння, присвячене 30-річчю заснування релігійної громади “Ковчег”. Ця значуща подія зібрала вірян не тільки з місцевих, але й з інших громад. Особливо тих, що знаходяться поруч з Луцьком.

Запрошення на свято отримали всі пастори, які свого часу звершували служіння в цій громаді. Ті, хто не зміг особисто прибути, надіслали вітальні відео, які були демонстровані протягом святкової програми.

Святкування було посилене високим рівнем представництва. Від Волинської обласної державної адміністрації на свято прибув Василь Гайдук, який вручив подяку громаді за благодійну діяльність та активну участь у розв’язанні питань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб.

Атмосферу свята підтримували виступи музичних колективів громади: церковний хор під керівництвом Олени Кучер, декілька вокальних ансамблів, а також сольні виступи Іллі Кучера на трубі та Катерини Бойчун на бандурі.

Зі словами привітання звернулись пастори, що свого часу звершували служіння в громаді, зокрема: Московчук Олександр, Володимир Овчаренко та Олександр Філіпчук.

Також громаду вітали з ювілеєм Микола Рябенко та Віктор Власюк, служителі, що вважають громаду ковчег рідною, адже саме в цій громаді вони розпочинали служіння.  Зі словами настанови до усіх присутніх звернувся президент західної конференції Василь Чопик.

Святкування 30-річчя “Ковчега” стало важливою подією, що відображає глибокі духовні зв’язки й взаємну підтримку між громадами, об’єднаними спільними цінностями й вірою.

Декілька слів про історію громади:

Громада Ковчег започаткована завдяки євангельській духовно-просвітницькій програмі доктора богословʼя Вільмара Ганзалєса з Бразилії, що проходила у травні-червні 1993 року. Після програми було охрещено 99 осіб.

За рік громада збільшилась із 50 до 150 осіб. Відбувався стрімкий зріст. Багато друзів вірян, відвідували церкву.

У 1994 році громада одержала дозвіл на будівництво і 25 червня 1995 р. 68 осіб з громади на чолі з пастором Русланом Вільховим провели перше богослужіння на місці теперішнього дому молитви та розпочали будівництво. А 3 листопада 2000 р. провели перше богослужіння у новозбудованому домі молитви, який з легкої руки наших сусідів назвали “Ковчег” через характерну форму. 18 жовтня 2003 р. Відбулось урочисте посвячення Дому молитви “Ковчег”.

За 20 років у громаді здійснювали служіння 8 пасторів: Руслан Вільховий, Володимир Нестерук, Олександр Московчук, Михайло Опіяр, Ігор Рубін, Володимир Овчаренко, Ігор Куриляк, Владислав Матвійчук, Володимир Мелись, та пастор, що нині звершує служіння, Сергій Шевчук.

3 числа членів громади 8 чоловіків стали пасторами Церкви адвентистів сьомого дня: Микола Демчина, Ярослав Музичко, Олександр Філіпчук, Віктор Власюк, Микола Рябенко, Андрій Терещук, Микола Терещук, Олег Смоляр.

Деякі жінки вийцшли заміж за пасторів: Люда Мінько-Мелесь, Галина Мінько-Ярчак, Марія Антонюк-Власюк, Оксана Бурило-Терещук, Олена Рябенко.

З-поміж членів громади відділились та стали самостійно існувати 2 громади: 1999 р. у с. Підгайці та у 2001 р. №3 у Луцьку.

Двоє вірян на цей час захищають Україну в лавах Збройних сил України.

Від самого початку війни в Україні у лютому 2022 року на базі громади “Ковчег” працює волонтерський центр. Кожного тижня ми відправляємо гуманітарну допомогу в регіони України, які найбільше постраждали від війни – Донецьку, Луганську, Херсонську та Харківську області. Допомога включає харчові продукти, засоби гігієни, побутові речі, медикаменти. Допомогу отримують як цивільні, так і військові.

З самого початку війни, жінки громади збираються 3 рази на тиждень в приміщенні будинку молитви, щоб готувати їжу: вареники, голубці, налисники, різноманітну випічку тощо. Одних лише вареників виготовили та передали в східні регіони України понад 900 тисяч. Усі роботи виконуються на волонтерських засадах, не отримуючи за це коштів.

Павло Антонюк

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.