Ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС прославляє Бога

Ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС прославляє Бога

Михайло Петровцій народився 7 липня 1949 року. Протягом тривалого часу працював на іршавському заводі з виготовлення радіоелектронної медичної апаратури. Та 1986 рік став переломним для багатьох українців.

Аварія на Чорнобильській АЕС стала трагедією світового масштабу. Понад п’ятсот тисяч осіб були направлені до ЧАЕС з метою ліквідації наслідків аварії. Михайло Петровцій був викликаний для ліквідаційних робіт 31 березня 1987 року.

Найбільше його вразило те, що навіть рік потому наслідки вибуху були жахливими: все зруйноване, випалене.

«Перед завданням нам видавали пронумеровані дозиметри. У мене був №777. Пам’ятаю, як ми підіймалися ліфтом на реактор. Там ми збирали радіоактивне сміття у спеціальні мішки. Коли ми були на 4 реакторі, нам на це відводилось 3 хвилини. На 2 і 3 реакторах було дозволено перебувати 15-20 хвилин»,- згадує пан Михайло. Всього він здійснив сімнадцять підйомів на реактор.

«Багато людей внаслідок ліквідаційних робіт отримували надзвичайно високий рівень опромінення. Їх з ознаками променевої хвороби відвозили каретами швидкої допомоги для подальшого відправлення у Ленінград».

Одяг, який мали на собі ліквідатори, також ретельно готувався до утилізації, адже був покритий радіаційним пилом.

Після закінчення своєї зміни на ЧАЕС він пройшов довгий шлях відновлення та став єдиним із його бригади, хто залишився живим. На той час пан Михайло не вірив у Бога. Та 2004 року це змінилося.

В Іршаві проходила духовно-просвітницька програма, яку проводив В’ячеслав Дем’ян. Михайло Петровцій відвідував кожну зустріч. Тоді він прийняв рішення охреститися.

Сьогодні Михайло Петровцій вірянин Церкви адвентистів сьомого дня. У свої 74 роки він упевнено каже «Я живий з ласки Господньої».

Василь Ковбаско (з розмови з Михайлоv Петровцій)

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.