Онлайн служіння стали рятівним колом в час пандемії та продовжують підтримувати молодь в умовах війни

Онлайн служіння стали рятівним колом в час пандемії та продовжують підтримувати молодь в умовах війни

Про служіння у ZOOM форматі та феномен онлайн церкви розповідає Марія Овчар, організатор і лідер онлайн зустрічей.

2020 рік. Ставлення до онлайн проєктів

Чесно кажучи, я завжди вважала онлайн служіння «недослужіннями». Мені подобається живе спілкування: для мене дуже важливо бачити емоції людини, жестикуляцію. Тому онлайн служіння я сприймала як дещо утопічне. Можливо і зараз такі думки часом з’являються.

Проте, формат регулярних онлайн зустрічей почався з пандемією COVID-19. Я молилася про те, яким чином можу служити Богові та людям в наявних умовах. Після тримісячних молитов я дізналася про онлайн проєкт «12 днів посту», організований адвентистами у Чернівцях. У травні 2020 року я долучилася до однієї із зустрічей. Ведучою була Наталя Заводовська. Щоденно під’єднувалось 30 учасників.

Третього дня проєкту я відчула побудження запропонувати Наталі допомогу: проводити вечірні дискусії на тему, що досліджувалася протягом дня. На щастя, Наталя охоче відгукнулася на пропозицію, адже потребувала підтримки.

Часто перед самими зустрічами Бог давав мені ідеї про що спілкуватися з людьми. У цьому перевірялася довіра до Бога. Напевно, Він хотів, щоб я зрозуміла: це не від мене, але від Нього. Проте фіт бек, отриманий від учасників, очі, сповнені натхнення, вартували всіх переживань, які я відчувала напередодні.

2020 рік. Запуск власних онлайн проєктів

По завершенню даного проєкту виникає бажання запустити свій. Так 14 травня 2020 я розпочала однойменний проєкт, до якого через ZOOM під’єдналось 23 людини. На диво, не було переживань. Через невелику кількість осіб атмосфера була дуже теплою, сімейною. Це настільки мене надихнуло, що всім учасникам я відправила подарунки та написала листи.

На той момент я закінчувала навчання у коледжі за напрямком юриспруденції та готувалася до вступу в університет ім. Шевченка на історичний факультет. Попри навантаження мене не покидало побудження запуску нового проєкту. Була чітка думка: піклуйся про Боже, а Бог попіклується про твоє.

6 червня 2020 року відбувся запуск проєкту «МК 1:35» на основі книги «Отважтесь просить о большем» Мелоді Мейсон. Ідея проєкту також не унікальна. Вона теж була запозичена від організаторів з Чернівців. Вони охоче надали матеріали, за що я їм дуже вдячна.

До цього проєкту приєдналося вже 50 осіб. Протягом 30 днів проходили ранкові та вечірні зустрічі. Але тепер їх вела не я одна. Молодь, що пройшла «12 днів посту», допомагала мені. Таким чином у нас вже з’явилася команда і нові досвіди.

Одна жінка років 40 вже протягом 20 років відвідувала церкву Адвентистів сьомого дня. Проте, з певних причин, втратила сенс життя. Тому вона вирішила долучитися до «МК 1:35». Завдяки щоденним зустрічам, а також молитвам з напарником вона заново пізнала Бога і відбулося вирішення сімейних труднощів.

Після закінчення «МК 1:35» ми взяли перерву. Але продовжувалися зустрічі напередодні суботи. Та вже у серпні 2020 року я розумію, що потрібно запустити новий проєкт.

Того ж місяця ми розпочали 12 денний проєкт по книзі Алехандро Буйона «Сила перемагати». Його відвідувало також 50 учасників.

По завершенню було чимало прохань, про повторний запуск «12 днів посту». Тому наприкінці серпня того ж року ми розпочинаємо оновлені «12 днів посту». Оскільки вже є команда, то нам вдалося підготувати більше матеріалу. Щодня до ZOOM-конференції приєднувалося 40 учасників. Було багато досвідів.

2020 рік. Початок навчального року

Протягом осені-зими 2020 року тривав проєкт «Pray. Read. Learn» (PRL), (Молися. Читай. Вивчай). Зустрічі відбувалися  раз на тиждень. Учасники протягом тижня читали 1 книгу (на власний вибір) й ділилися відкриттями  з цих книг.

Паралельно з PRL проходили щоп’ятничні зустрічі суботнього дня.

Після Нового Року люди були готові сприймати нові ідеї. Ми натрапили на книгу «Не простое состояние» Лідії Нейкурс, про стосунки між хлопцями та дівчатами. Так з’явився новий проєкт – «Pray for…” (Молися за…).

Після розміщення реклами 250 осіб виявили бажання долучитися. На першу зустріч прийшло 80 учасників. Беручи до уваги попередні проєкти, це був найпотужніший. По-перше, Лідія Нейкурс, авторка книги, щотижня приєднувалася та відповідала на анонімні запитання молоді. По-друге, одного тижня була дискусія. Наступного тижня ми запрошували у гості сімейні пари, чи незаміжніх/не одружених. Таким чином спілкування між учасниками чергувалися з порадами експертів.

Учасники ZOOM зустрічі кожного разу роблять спільне фото за допомогою скриншотів

Весь цей час нам допомагав з рекламою Віталій Нероба. Він давав нам дуже цінні поради та коригував наші ідеї.

Коли завершився Pray for, ми повернулися лише до щотижневих зустрічей у п’ятницю о 20:00 та у суботу о 7:00. Щонайменше 20 осіб приєднувалися на кожну зустріч. Так минув 2021 рік.

Проте восени ми почали розробляти проєкт «Велике в малому», по книгах малих пророків. Крім того, були здійснені переклади коментарів від Генеральної конференції.

Тож у січні 2022 року ми знову стартували. 2,5 місяці тривали зустрічі. Їх розпочав Фелікс Понятовський. Щотижня ми досліджували книгу одного з пророків. Зранку був богословський аналіз книг, а ввечері ми формулювали практичні поради з книг.

2022 рік. Початок війни в Україні

Так тривало до 24 лютого 2022 року. На той момент ми не встигли завершити дослідження 2 книг. До травня ми щоденно зв’язувалися для молитви за Україну. Того ж місяця завершили і «Велике в малому» та пережили важливі досвіди:

Одна жінка під’єднувалася до кожної зустрічі поки не почалось вимкнення світла. Вона змушена була проводила вечори у темряві. Та коли їй вдавалося заходити до ZOOM-зустрічі, чуючи знайомі голоси, вона відчувала спокій. Я переконана, що сила такого служіння – в живому контакті з людьми.

У травні 2022 року Віталій Нероба порадив нам створити онлайн церкву для біженців, що покинули Україну. Мається на увазі проводити повне суботнє служіння: суботня школа, проповідь, місіонерські досвіди.

Тому 26 травня 2022 року відбулася перша зустріч онлайн церкви. Щосуботи під’єднувалося 40 учасників. У п’ятницю ми зустрічалися о 20:00, а в суботу – 14:00-16:00. Зустрічі тривали до вересня 2022 року. Тоді учасників ставало все менше, адже багато хто адаптувався за кордоном. Люди почали відвідувати реальні, а не віртуальні церкви.

Паралельно з онлайн церквою, протягом липня, ми проводили проєкт «12 принципів щасливого життя» по однойменній книзі Еллен Уайт.

Після завершення онлайн церкви ми на 2 місяці запустили онлайн малі групи, після чого знову повернулися до формату зустрічей суботи.

2023 рік. Другий рік війни в Україні

Восени 2022 року була думка про запуск проєкту по книзі Псалтир. Адже вона сповнена різними, часто полярними емоціями, котрі так близькі людям в умовах війни. Ми займалися перекладом коментарів Чарльза Сперджена на Псалми у 6 томах, а також коментарів від ГК.

Тож у січні ми запланували початок зустрічей по книзі Псалтир. Було вирішено створити наступний графік: тривалість проєкту 30 тижнів. Протягом одного тижня ми досліджуємо 5 псалмів. Це найдовший проєкт – 7 місяців. Перші теми проводили Фелікс Понятовський та Артем Щербанюк.

Насправді у мене є великий страх, що це служіння законсервується; що воно стане «ідеальним»: лише так і не інакше. Як писав Черепін у статті про служіння в Німеччині. В Україні воно гнучкіше. Не таке скрупульозне, але щире.

На цих проєктах багато молоді змогли розкритися. Проявити себе. Бог дарував мудрості побачити їхній потенціал. Деякі з них не лише були ведучими, але і проповідували. З часом вони почали брати участь в реальному служінні. Це чудово.

Одній дівчині з команди довелося бути ведучою на медичній програмі в санаторії. В неї це добре вдається. А все почалося з того, що вона проводила онлайн зустрічі.

На цей момент в нашому Telegram каналі майже 700 підписників.

Наша мета – не втримати людей на постійній основі в онлайн. Але дати поштовх до реального служіння. Щоб вони настільки захотіли служити, щоб в онлайн більше не повернулися (жартую, звичайно). Коли я бачу людину, яка роками з нами, то це для мене поганий показник. Значить прогрес відсутній. Щось не так.

Для прикладу, один чоловік відвідував наші зустрічі. Він служить у ЗСУ. З часом він знайшов адвентистську церкву у Житомирі, охрестився й активно займається з молоддю.

Інший приклад – батько з дочкою, п’тиядесятники. Він казав, що йому не вистачає системного дослідження Біблії, тому почав під’єднуватися до наших зустрічей. Тепер він теж долучився до Церкви адвентистів сьомого дня.

Також ми завдячуємо команді за фінансову підтримку. Оплата ZOOM (15 доларів на місяць), SMM – 150 доларів на місяць, подарунки за вікторини. Команда власними силами формувала бюджет. Проте нещодавно в Німеччині я відвідала молодіжну конференцію. Там познайомилася з чоловіком, який запропонував допомогу та взяв на себе покриття вказаних витрат до вересня 2023 року.

На цей час ми наближаємося до завершення проєкту по книзі Псалтир. Незабаром ми візьмемо перерву і продовжимо зустрічатися виключно для зустрічей суботи. Але поки Бог дає можливості, ідеї та натхнення, я готова вести даний проєкт. Коли ж Він скаже, що час завершувати., бо онлайн зустрічі виконали свою місію, я буду готова закінчити роботу в цьому напрямку.

Telegram канал “Велике в малому” (“Big in small”)
YouTube канал “Велике в малому” (“Big in small”)

Матеріал приготував Владислав Берецкі

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.