Ільницький духовий оркестр відзначив 55-літній ювілей

Ільницький духовий оркестр відзначив 55-літній ювілей

Святкування ювілеїв під час війни може здатися недоречним, проте насправді, як виявилося, такі заходи допомагають перенестися в мирне минуле, згадати історію, події та близьких людей.

Такою душевною подією стало святкування 55-річного ювілею духового оркестру Церкви адвентистів сьомого дня в селі Ільниця. Понад 200 осіб відвідало святкове служіння.

Програму було складено дуже тематично, враховувалися час, місце і реальність сьогодення, доцільність музики в житті кожного християнина, розвиток духової музики в Західній конференції, зокрема згадалася історія утворення ільницького духового оркестру.

«Боже Великий, Єдиний, Нам Україну храни…»,- саме цими рядками знаменитого духовного гімну України розпочалась урочиста програма, що дуже символічно, адже в цей страшний і нелегкий час церква ревно вірить у Божу допомогу та злиття благословінь над Україною.

Короткий екскурс в 1968 рік допоміг уявити, як нелегко в ті часи було заснувати подібний колектив: відсутність інструментів, коштів, згоди радянської влади не зупиняло молодих адвентистів Ільниці у здійсненні мрії – створити оркестр.

1968 року з 25 членів оркестру, нотну грамоту не знали 23 «музиканти», та це не стало перешкодою: вчителі знайшлись, ноти вивчили, і вже Новий 1969 рік ільницька Церква адвентистів сьомого дня зустрічала під гру духового оркестру, в репертуарі якого на той час було аж 7 творів.

Станіслав Ловска, диригент духового оркестру з 2008 по 2018 роки, вклав чималу працю у створення партитур, тож зараз у репертуарі оркестру є понад 100 духовних творів. Закономірно, як і кожен колектив, оркестр зазнавав змін, та незмінним залишились бажання служити Богу та не втрачати свої таланти.

Диригентом сучасного ільницького духового оркестру є Михайло Михайлович Волошин, організаційним керівником- Михайло Федорович Волошин.

З нагоди свята, вітання прозвучали від Валентина Шевчука, керівника відділу освіти Західної конференції.

Також привітала оркестр з ювілеєм керівниця музичного відділу ЗК Оксана Матвійчук, вручивши подарунок та подячну грамоту. Вона зауважила, що станом на сьогодні, в Західній конференції існує лише 4 духові оркестри і єдиним на Закарпатті є саме ільницький.

Богдан Яремцьо як керівник відділу здоровʼя Західної конференції зазначив, що музика духового оркестру надихає та є приємною для слухання, а для самих оркестрантів таке служіння є чудовим бонусом для здоровʼя.

«Громада, в якій є духовий оркестр та посвячені молоді люди, готові служити Господу,- така громада має правильний курс і вірне бачення майбутнього». Цими словами Валентин Шевчук завершив своє звернення, після чого закликав до молитви вдячності та благословіння.

Інеса Сапович

Фото: Інеса Сапович

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.