Загравання з дияволом чи союз із Богом (Або що приховує Хелловін і чому нам знову потрібна Реформація)

Загравання з дияволом чи союз із Богом

(Або що приховує Хелловін і чому нам знову потрібна Реформація)

Свобода вибору є фундаментальним даром Бога для людини. Він наділив її імунітетом до зла і дав лише одне повеління – не їсти з дерева пізнання добра і зла. Небезпечна цікавість Єви до забороненого плоду підштовхнула до гріхопадіння першу сім’ю, в результаті чого назавжди була втрачена здатність протистояти злу. Таким чином, на перший погляд, зовсім незначна заборона продемонструвала, що привабливість недозволених речей може стати причиною втрати як спокою у земному житті, так і вічності з Богом (див. Бут. 3 розділ).

Біблія та історія людства свідчать, що наша планета стала місцем, де диявол продовжує багатогранну руйнівну роботу. В окремих випадках він дійсно говорить людям чинити зло: вбивати, грабувати і т.д. Проте, в переважній більшості його тактика полягає у тому, щоб різними способами запропонувати альтернативу Божим ідеалам. Він намагається заповнити людську свідомість та час речами, які виглядають як добро, але в кінцевому результаті призводять до гірких наслідків.

Зробивши огляд походження зла, перейдемо безпосередньо до Хелловіну. Веселитись, радісно і цікаво проводити час не є гріхом. Для цього є безліч варіантів. У зв’язку з глобалізацією та інтернаціоналізацією культури сьогодні надзвичайно популярним стає так зване свято «Всіх святих» або Хелловін. Дане свято відзначають 31 жовтня, тобто в пік осені. Особливою популярністю він користується серед дітей та молоді, які сповнені енергії, хочуть яскраво провести час, використовуючи відповідну святкову атрибутику. Яскраві гарбузи та інший тематичний декор мало кого залишить байдужим, а більшість захочуть зробити світлини та поділитись ними в соцмережах.

Є різні точки зору на те як з’явилось та сформувалось це свято. Не будемо вдаватися до інтерпретацій про виключно язичницькі його корені, оскільки воно трансформувалось та остаточно оформилось на Заході в більш пізню (модерну) добу. Це відбувалось під впливом різних релігійно-культурних і соціальних факторів. Хелловін являв собою суміш різноманітних маскарадних практик, які пропагують привабливість незвіданого та можливість зазирнути за межі пізнання. Проте окультні та містичні елементи також є його невіддільною рисою.

Декорації на Хелловін

Переодягаючись в костюми персонажів, які символізують сили зла, хай навіть заради розваг, прихильники та шанувальники Хелловіну свідомо заграють з темними силами, відтак формується лояльність до того, що Біблія однозначно забороняє та називає злом (Ісаї 8:19, Повторення Закону 18: 9-14, 2 Царів. 21: 6).

Використовуючи символіку та стилістику Хелловіну, багато хто вважає, що просто безтурботно проводить час. Натомість це дозволяє, хай на мить, та все ж мати владу над людиною тим силам, які виступають проти Бога.

Відтак, нехтуючи дійсно цінним у житті, а саме щоденною молитвою, читанням Біблії та побудовою міцних і довірливих стосунків з Богом, людина поступово, часто несвідомо, поклоняється дияволу. Біблія з цього приводу говорить: «Не можете служити двом господарям…» (Матв.6:24).

На противагу явно окультному Хелловіну, який не додає людям, тим більше християнам, святості та праведності, а навпаки, робить їх відкритими до впливу сил зла, 31 жовтня відзначаємо ще одне свято, день Реформації.

Реформація – це комплекс подій в європейській історії, які дали початок духовному відродженню, колосальному збільшенню інтересу до живого Божого Слова, а також, як наслідок, формуванню християнського світогляду та поверненню до біблійних ідеалів як у повсякденному житті, так і в літургії. Хоча Реформація з часом призупинилася під впливом контрреформаційних рухів та через застосування останніми більш витончених форм боротьби з основами релігійної свободи, все ж духовний та культурний вплив протестантизму змінив хід історії.

На українських теренах Реформація мала поширення меншою мірою, оскільки це явище було частиною Західного (латинського) світу. В православному середовищі Реформація не могла так потужно сформуватись по ряду причин, які не є предметом вивчення даної публікації.

Протестантизм прибув до України з європейських країн, де вже відбулися відчутні духовні та інтелектуальні зрушення під впливом біблійного вчення. Люди, які прийняли реформаційні ідеї щиро шукали Бога, Його істину, а також були позбавлені мертвої ритуальності та еклектизму забобонів, церковних передань й інших різноманітних літургійних практик, які тільки затьмарювали Бога, та не наближали до Нього.

Біблія – вічне Слово Бога

Реформація оголосила принципи які лягли в основу формування особистих стосунків з Богом кожної людини: Sola Scriptura – тільки Біблія, Sola fide – тільки вірою, Sola gratia – тільки благодаттю, Solus Christus – тільки Христос, Soli Deo Gloria – тільки Богу слава. Ці принципи настільки ґрунтовні та відрізняються від того що пропонує сатана, що людині, яка цінує Божий дар спасіння та усвідомлює вселенську боротьбу добра і зла, буде чітко зрозуміло, що істина й ідеали життя знаходяться в Божому Слові.

Ми живемо в епоху різноманітних матеріальних та духовних пропозицій. Ворог Божий теж з неймовірною вмілістю пропонує нам скористатись його послугами, при цьому майстерно відхрещуючись від свого авторства. Він ладен на все аби ми спробували його товар і стали його клієнтами. Непомітно заманюючи яскравими барвами та етикетками, часто пропонуючи свої послуги та товари безкоштовно, він робить нас його, можливо, малокупівельними, але клієнтами, які спочатку з нерішучістю, та поступово все сміливіше стають активними користувачами його продукції. При цьому людина може навіть не підозрювати про їх уповільнений смертельний вплив.

Кожному варто замислитись що ми обираємо, адже «ось тепер — день спасіння!», – пише апостол Павло (2 Коринтянам 6:2).

Тарас Мельник, священнослужитель, магістр історичних наук

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.