Другий регіональний фестиваль “Акорди неба”

Другий регіональний фестиваль “Акорди неба”

Суботній ранок 11 травня у громаді Адвентистів Сьомого Дня (АСД) міста Дубно розпочався із приїзду великої кількості гостей (близько 150 людей). Цього дня в молитовному будинку було проведено другий регіональний фестиваль хорів “Акорди нема”.

Гостями фестивалю стали колективи із Львівської та Рівненської області. Проте, географію самих учасників можна сміливо розширити на значно більшу відстань. Окремо слухачів своїм виконанням порадував Луцький симфонічний оркестр «Класика» Церкви АСД.

Ранкове і вечірнє богослужіння провели служителі як місцевої громади так і гості. Суботню школу озвучив пастор Мелись Віталій. Служіння проповіді розпочалось із загальної молитви місцевого пастора Михайло Старости. Із словом Божим до присутніх звернувся керівник Західної Конференції (ЗК) Василь Чопик. Історію для діток запропонувала керівник дитячого відділу в місті Дубно Черняк Вікторія. Окремо слід зауважити місійні вісті  від Дани Доманської, керівника музичного служіння ЗК. Її особистий досвід на берегах однієї ріки із розведеним мостом, дав присутнім привід задуматись, щоб під час приходу Христа ми опинились на потрібному “березі”.  Сама Дана є тим каталізатором усього процесу, який зараз відомий нам, як “Фестиваль хорів”. І ще одна не менш слушна порада керівника музичного відділу для учасників фестивалю, котру нам пощастило почути: “Співайте в насолоду, щоб спів змінював ваше серце!”. Звісно і ноти мають значення, і динаміка має значення, і композиція твору займає не останнє місце… А з огляду на те Кому віддаємо ми всю хвалу і славу, така порада від керівника музичного служіння надихає учасників прославити Господа найперше своїм серцем, своїми емоціями, своїм життям.

Не менш цікавим моментом самого фестивалю став проміжок часу між двома служіннями: ранковим та вечірнім. Після того як всі посмакували смачним дубенським обідом — Молитовний будинок знову наповнився співом. Кожен колектив із завзятістю проводив короткі репетиції. Всі готувались до прославлення, щоб ще раз на належному рівні віддати славу нашому Небесному Батьку.

І ось, настав довгоочікуваний час початку самого фестивалю хорів “Акорди неба”. Як у старозавітні часи, коли левити та священники мали свою чергу в служінні при Храмі Господньому, так і того суботнього вечора, кожен колектив знав свій час свого моменту прославлення Творця. Перед присутніми з’являлись хори із першої та другої громади міста Львів (диригенти: Петро Швайковський, Зіновій Муха), першої та другої громади міста Рівне (диригенти:  Василь Кулініч, Оксана Матвійчук, Богдана Корнелюк) Хор громади міста Костопіль (диригент, Олена Позняховська) і Луцький симфонічний оркестр «Класика» (музичний керівник, Борис Антонюк). Ну і звісно, також був представлений хор місцевої громади Церкви АСД Дубно разом із чоловічим колективом (диригенти: Ірина Хватаєва, Галина Федченко) Особливо горіли очі в учасників Lviv Gospel Choir колектив якого і розширили географію присутніх гостей (художній керівник: Марко Швайковський, диригент, Анастасія Маннік).

Хотілося б зауважити окрему деталь всього фестивалю. Кожен хор мав свою форму, свій одяг, так би мовити — свій дрескод. Що надавало фестивалю ще більшого ефекту вражаючого видовища. В загальному прозвучало близько 25 композицій високого професійного рівня і щирого серця.

Певно, було б помилкою не назвати ті твори, які виконувались на фестивалі. Тому, ось вони – твори: “О, Боже, як збагнути” (Дубно), “Ми в піснях прославим” – J.Leavitt (Дубно), “В тиші я схиляюсь” –  Н.Брокоп (Рівне-1), “Зірка ясна нам сяє” – В.Хлиста (Lviv Gospel Choir), “Як лань бажає до потоків” (Львів-2), “Цар царів” – Дж.Петерсон, “Молитва” – Т.Фетке (Костопіль), “Я не один” – І.Браун (Рівне-2), “Він для мене залишив небесний престол” – Т.Козіна (Львів-1), “Богу хвала” – П.Шабан (Львів-1), “Святий Бог дав Свого сина”, “Тисячі зір” – А.Флярковський (Костопіль), “Віримо ми” – М.Закіс, (Костопіль), “Благодать” – І.Браун (Рівне-2), “В Царстві Бога нашого” – Р.Стерлінг (Рівне-2), “Я йшов самотній” (Дубно), “Soli Deo Gloria” – Л.Брайнт (Lviv Gospel Choir), “Ти Святий Господь” –  Е.Джеймс ( Lviv Gospel Choir), “Свят наш Господь” – T.Clydesdale (Дубно), “Хваліте Господа” – В.Хлиста (Рівне-1), “Спішимо і Віфлиєм” – L.Larson (Рівне1), “Милість миру” – К.Стеценко (Львів-2), “Gloria” – А.Вівальді — (Львів-2). Окремим звучанням лунав загальний спів всіх колективів під дерегуванням Дани Доманської, який цього дня був по-особливому піднесений в хвалі і радості: “Боже мій, джерело щастя” – M.McDonald, “Брате знову нагадай” – J.Martin, “О, Церкво, встань” – J.Martin.

Від такого виконання слухачі затамували подих ловлячи звуки хорового співу.

Після цього фестиваль хорів мав би закінчитися, але хористи вирішили вийти  на подвір’я Церкви і прославити Боже Ім’я виконавши твір М.Лисенка, в обробці О.Кошиця  “Боже, Великий, Єдиний” перед людьми, котрі якраз на той час стали мимовільними слухачами.  Всі хористи зробили велику роботу, яка прославила нашого Люблячого Творця, та вразила кожного, хто чув їх спів. На закінчення фестивалю Церква АСД Дубно пригостила гостей чаєм та печивом, і на цій гарній ноті всі гості роз’їхались!!!

На саме завершення, як підсумок всього вище сказаного, ось слова Керівника музичного відділу ЗК АСД Дани Доманської. Адже, хто краще може висловитись про “Акорди неба”, як не той хто вболіває за це всім своїм серцем, життям, єством…
“Коли аналізую фестиваль у Дубно, тішусь тим на скільки мудрий і люблячий наш небесний Батько. Мені подобається продумувати, уявляти фестиваль до найменших дрібниць, і хто бачив програмку для учасників там все розраховано до хвилин, але я молилась про те щоб Господь керував та доповнював те що ми не врахували і присутністю Духа Святого, прийняв нашу хвалу та змінював наші серця. Коли виникла ідея організувати фестиваль постало багато технічних питань, але для того, щоб їх реалізувати потрібні люди. Хочеться особливо дякувати Господу, що Він відкривав серця людей і давав їм бажання служити і чудові ідеї. Я бачила проблему в тому, що після фестивалю часто диригенти між собою обмінюються нотами, розформовують папки.  Ірина Матвійчук втілила цю мрію, вона зібрала всі ноти, які співали хори і набрала їх в одному стилі. Таким чином утворилась збірка хорових нот «Акорди неба». Кожен диригент знає, що інколи роки клопіткої праці можна зіпсувати одним свистом мікрофону, чи шипінням колонок, Сергій Радковець, який не просто зголосився приймати участь, як оператор у 6 фестивалях, але люблячи дане служіння і бачачи потребу за власний кошт купив цифровий пульт і зрадістю і завжди чудовим настроєм озвучує репетиції та сам виступ. Денис Воінков- права рука, оператор, порадник, задіяний у багатьох проектах, але завжди готовий допомогти і оптимізувати роботу. Іван та Анна Катюшко- ведучі, які відповідали за духовне наповнення. Пастор Михайло Староста, який підтримував молитвами і організацією на місці, розселення, обід і дружню отмосферу під час фестивалю. І звичайно самі хористи та диригенти, нехай Господь вас рясно благословить, тому що без вас це все залишилось, мрією”

Дякуємо кожному, хто приїхав на фестиваль хорів, який відбувся 11 травня 2019 у місцевій громаді Церкви АСД міста Дубно. Нехай Бог береже вас від усякого зла, і наставляє на дорогу праведну!

Рома Помян

Олена Забейда

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.