Уставай і світись!

Проповідь: Уставай і світись!

8 червня 2019

Автор – Ракель Арраіс

Вступ 

Наші  роздуми  сьогодні  ми  розпочнемо  з  уривку  Iс.60:1  «Уставай,  світися, Єрусалиме, бо прийшло твоє світло, а слава Господня над тобою засяла!». Ісая закликає нас встати та світити, тому що «прийшло світло».

Еллен Уайт пише про цей заклик  дуже сильні рядки, використовуючи образ Ісаї «устань і світися»: «Якщо коли-небудь в історії адвентистів сьомого дня був такий час, коли їм потрібно встати і світити, то цей час тепер настав. Жоден голос не має права утримуватися від проповіді вістки третього ангела. Нехай ніхто навіть зі страху втратити престиж в цьому світі не затемнює жодного променя, що виходить із Джерела усякого світла. Потрібна моральна мужність, щоб звершувати справу Божу в ці останні дні, але нам не можна керуватися духом людської мудрості. Істина повинна бути для нас всім. Нехай бажаючі зробити собі ім’я в світі йдуть з цим у світ».

«Уставай, світись… бо прийшло твоє світло», – говорить пророк Ісая.   Дієслово «повстати» означає «піднятися або встати з положення лежачи або сидячи», «стати помітним», «бути визнаним», «зійти». Це означає, що сьогодні ми повинні встати, піднятися, стати помітними (визнаними). «Повстати» також означає просунутися на наступний, більш високий рівень.

Чи перейшли ми з вами на наступний, більш високий рівень? Ми живемо в світі, який стиснувся до подушечок наших пальців: ноутбуки та планшети, Wi-Fi і Bluetooth, Facebook і Twitter. Чи означають високошвидкісні, високотехнологічні нововведення, що людство піднімається до цивілізації високого рівня? Дехто каже, що так.

Однак незважаючи на настільки великий прогрес в знаннях і засобах зв’язку, існує темрява, яка відштовхує і лякає; темрява, яка ігнорує національність, вік, освіту, культуру і рід діяльності; темрява, яка кидає виклик людству, а з ним – кожному з нас, і зменшує духовність, особливо тих з нас, хто прийняв ім’я християнина або адвентиста сьомого дня.

Що це за темрява, про яку йде мова? Подивіться на світ навколо вас. Подивіться на вашу церкву. Вдивіться в своє робоче місце. Огляньте свій власний будинок, свій коледж і своє оточення. Чи є темрява в будь-який з цих областей?

 Як жінка і як людина, що займається жіночим служінням, я заявляю:  

1) До тих пір поки кожна третя жінка в світі продовжує піддаватися насильству, є темрява.

2) До тих пір поки жінки піддаються операціям, що калічать статеві органи, поки є дитячі шлюби, утиски через придане, вбивства на захист честі, згвалтування, фізичним і словесним образам, дискримінації на робочому місці (і що жахливо, але навіть доми наших пасторів і наші навчальні заклади від цього не застраховані), темрява існує в світі.

3) До 2 тих пір поки 1,2 мільйона дітей по всьому світу щорічно стають жертвами работоргівлі, існує темрява.

Так, є темрява – груба, що опоганює і кидає виклик. Нам, що живуть в цьому світі темряви  –  темряви зовні, темряви всередині; нам, бажаючим служити нашим дочкам і сестрам,  матерям  і  дружинам,  призначений  заклик  Ісаї:  Iс.60:1  «Уставай,  світися, Єрусалиме, бо прийшло твоє світло, а слава Господня над тобою засяла!».

Ісая звертається до народу, який увійде в темряву рабства Вавилона приблизно через 120 років після служіння самого пророка. Він знає, що в минулому Ізраїль пережив багато темних періодів, таких як єгипетське рабство і ассірійський напад. Людям, які так звикли жити в страху перед темрявою, людям, які, здавалося, втратили будь-яку надію, пророк пророкує свободу від страху, надію посеред відчаю. Здається, він говорить їм: «Пітьма прийде, але вона не повинна огортати вас вічно; ніч безнадії повинна змінитися яскравим і славним світанком сходу сонця. Обітниця і заклик Божий простий: «Устань і світися». Встань. Позбудься страху. Нехай темрява образ піде. Сіяй у славі світла, яке виходить тільки від одного Бога.

Нам так легко ігнорувати те, що говорить Ісая. Проте, якщо ми хочемо пережити майбутні бурі, щоб протистояти моральним, соціальним і культурним загрозам, які нас долають, ми повинні навчитися дозволяти Слову Божому говорити з нами.

 Так що ж говорить Ісая?

 Ясна звістка 

По-перше, ясна звістка: Бог – це світло. Псалмоспівець нас вже в цьому запевнив: «Господь – моє світло … кого мені боятися?» (Псалом 26: 1). Але Ізраїль, як це часто буває з усіма нами, помилявся в своїх силах і бачив в собі світло, яке здавалося достатнім для майбутньої подорожі. І цей егоїстичний підхід тільки привів до рабства. Саме цим полоненим, народу,  що  сам викував  свої  ланцюги,  обітниця  Слова Божого  говорить:

«Перестань обманювати себе і подивися вперед: там Господь, твоє світло. З цим світлом в руках і в серці встань і сяй» (Ісая 60:1,2 перефразовано автором).

Коли Ізраїль почне поширювати світло Боже,  навколишні народи прийдуть до встаючого над Божим народом сяйва (в. 3), сяйва світанку, сяйва нового дня, що настав для них.

Але цей новий день не є днем слави для себе самих – це могутня подія всесвітнього свідоцтва.  Бог  не  тільки  звільняє  Ізраїль  від  темряви  рабства,  Він  робить  його посередником світла. Так Бог показує, що Він, будучи світлом, вижене будь-яку форму темряви і дозволить Своєму світлу  яскраво сяяти. Його світло буде протистояти всій людській темряві.

Тепер давайте перенесемо цю пророчу обіцянку в справжню реальність. Значення її сьогодні так само актуальне, як і за часів Ісаї. Ісус сказав: «Ви світло для світу… Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб  вони  бачили  ваші  добрі  діла,  та  прославляли  Отця  вашого,  що  на  небі».

(Матв.5:14,16)  «Ісус не велить християнину докладати зусиль, щоб сяяти, християнину потрібно просто дозволити своєму світлу випромінювати ясні промені цього Світла».

В цьому суть справи. Якщо ми знаємо, що покликані бути світлом, ми дозволимо своєму світлу сяяти. Через наше життя, вчинки і служіння сяйво слави Отця розсіє темряву соціальних проблем, проблем у взаєминах і темряву жорстокого поводження, яка оточує нас в сучасному світі.

 Але що для нас означає бути Божим світлом в цьому світі? Як світло Ісуса сяє через нас? 

Світло Ісуса засяє через нас  тоді, коли  ми визнаємо, що всі люди створені за образом Божим, і всі ми – діти Божі. Як члени Його сім’ї, ми повинні визнати єдність всього людського спектру: тих, що живуть на півночі і на півдні, сході та заході, білих і чорних, чоловіків і жінок, молодих і старих. Коли цю єдність буде визнано, світло, що сяє в нас і через нас, освітить кожен темний куток і вижене пітьму насильства і ненависті.

Світло Ісуса засяє через наші діла  любові і благодаті. Покликані Господом,  ми є виконанням бачення Ісаї. З огляду на цей контекст, Ісус визначає нас як Своє світло, що відображає сяйво,  що виходить від Нього. Він закликає нас до лагідного  життя. Він закликає нас жадати праведності і справедливості. Він очікує, що ми відобразимо Його через  наше  милосердя,  чистоту  свого  серця,  нашу  готовність  примиритися  з противниками, нашу шлюбну вірність, нашу правдивість, нашу  відмову  помсти, нашу молитву і піст. Це справа  послуху, завдяки якій  через нас відбивається світло Ісуса, що розсіює навколишню нас темряву.

Світло Ісуса засяє через нас, коли ми принесемо плоди Духа. Ось ці плоди: любов в світі ненависті; радість під  час лихоліття, мир  під час конфліктів; терпіння перед обличчям роздратування; доброта серед грубості в цьому житті; добрість, що виганяє зло; вірність, що перемагає нечесність; м’якість серед жорстокосердя  і самовладання в світі егоїзму.

Цілісна звістка 

По-друге, Ісая вказує на цілісну природу світла, яке  світить на нас. Коли світло Боже  розсіює темряву наших сердець, це призводить до повної трансформації життя. Наш дух перетворюється Духом Божим, так що ми вже не свої, але Його: щоб виконувати Його волю, йти Його шляхом, свідчити про Його славу, підтримувати наших братів і сестер і випромінювати світло, розсіюючи темряву, яка нас оточує.

Наш розум звільняється від пут гріха і темряви. Наші думки готові прийняти Боже бачення життя, протистояти пітьмі світу і перетворити свій розум так, щоб ми могли відкрити «що є воля Божа, добро, приємність та досконалість» (Рим. 12:2).

Наше тіло знаходиться під відновлюючою силою Духа. Ми визнаємо святість тіла як храму Божого. Ми відповідаємо за святість не тільки свого власного тіла, а й за святість кожної людини, з якою вступаємо в контакт.

Наші темні пристрасті втихомирюються, щоб прийняти чисте і освячене життя, яке Бог наперед приготував для нас. Світло настільки трансформує наші емоції, що ми уникаємо забороненої зони в міжособистісних відносинах і залишаємося в рамках Божої любові і турботи.

Наші відносини більше не визначаються поняттям вигоди, але трансформуються  сердечним світлом Бога. Наші відносини регулюються не кров’ю в наших венах, а кров’ю Ісуса, яка робить нас всіх Його дітьми.

Так, як носії світла, ми повинні викривати темряву. Ми світло, коли ми виступаємо за справедливість і правду на вулицях, на роботі, в наших будинках, в церквах. Наше світло згасає, коли ми потураємо гордості, заздрості, розбрату, образам і аморальності. Якщо ми ненавидимо наших братів і сестер, якщо ми ображаємо, ми більше не є світлом і більше не можемо ходити у світлі.

Звістка про служіння 

По-третє, Ісая закликає до служіння. Ідея світла часто розуміється як щось особливо славне, що виявляється з великою, могутньою демонстрацією. Але пророк вчить нас, що правдиве світло проявляється в служінні.

Служіння є глибокою і частою темою в Писанні. Ісая вже передбачив в розділах 42 і 53, що Месія прийде як слуга без зовнішньої  пишноти. Його зовнішній вигляд буде абсолютно непомітним. І все ж у цій буденності ховалася справжня сила Христа: сила любові, сила смирення, сила самовідданого служіння.

Ісус жив серед бідних, трудився серед пригноблених і відкинутих, підтримував страждають і ображених і, нарешті, помер на хресті. Найпрекрасніший прояв божественної сили було продемонстровано без зовнішньої форми слави. Найбільший прояв сили і слави проявився  у темряві і неподобстві. Ось чому Євангеліє здавалося дурістю для греків, скандальним для євреїв і жартом для римлян. Ніхто з них не міг зрозуміти значення служіння Ісуса і не міг збагнути викупну благодать, що йде від хреста.

Істинне світло Ісуса проявляється в служінні. Заклик повстати і сяяти пов’язаний зі світлом, яке  приходить з  приходом  Святого Духа. Це світло, яке  розсіює темряву. Це світло, яке має на увазі запрошення служити, щоб стати такими, якими Творець призначив  нам бути.

Ще перша обітниця, дана  Богом Аврааму, говорить про те, що релігійна громада повинна стати благословенням для народів, вона передбачала, що Божий народ повинен стати  прикладом.  Якби  ми  відповідали  покликанню  бути  слугами,  ми  були  б благословенні, і через наш послух був би благословенний весь світ. Боротьба з темрявою була б більш успішною.

Звістка, що містить виклик 

По-четверте, послання Ісаї закликає нас до того, щоб бути світлом, сяючим у темряві і розсіювати  темряву. Ісус каже нам:  «Ви світло для світу… Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі». (Матв.5:14,16)

Павло нагадує нам: «Ви бо були колись темрявою, тепер же ви світло в Господі, поводьтеся, як діти світла,  бо плід світла знаходиться в кожній добрості, і праведності, і правді. Допевняйтеся, що приємне для Господа» (Еф.5:8-10) Це наше покликання, і ми, будучи Його учнями, повинні знайти спосіб жити відповідно до цього покликання.

Доручення 

Ісус нам доручив виганяти темряву [так нехай світить світло ваше] і викривати зло. «І не беріть участи в неплідних ділах темряви, а краще й докоряйте» (Еф.5:11) Очевидно, що наше завдання  –  нести наші світильники в темні куточки світу і висвітлити кути, знищуючи темряву. Еллен  Уайт спонукає нас змінювати світ навколо, навіть коли ми стикаємося з великими особистими труднощами, світячи цьому світу. «Бог розсіяв Своїх дітей по різних місцях, щоб світло істини могло  сяяти серед моральної темряви, яка огортає землю. Чим густіше темрява навколо нас, тим більше необхідність, щоб наше  світло  сяяло  для Бога. Ми можемо опинитися в умовах великих труднощів і випробувань, але це не свідчить про те, що ми не на тій позиції, яка була призначена нам Провидінням».

Завдання для нас, жінок, полягає в тому, щоб знайти час, щоб «змінити ситуацію». Що ми можемо змінити? Яку іскру ми можемо запалити, з якої розгориться світло Боже і засяє в темряві, в якій живуть наші дочки, сестри і дружини? Яке завдання тих, хто займається служінням жінкам сьогодні?

Шість викликів, з якими стикаються адвентистки в служінні 

«Доторкнися до серця, розкажи світу»  –  девіз адвентистського служіння жінкам. Наша місія полягає в тому, щоб допомагати нужденним. Ми прагнемо цього досягти за рахунок рішення шести головних проблем, з якими стикаються жінки по всьому світу: жорстоке поводження, неграмотність, робоче навантаження, бідність, здоров’я і освіта.

 Жорстоке поводження і насильство: Глобальні статистичні дані показують, що кожна третя жінка зазнає фізичного та сексуального насильства. З 1.2 мільйона дітей жертв работоргівлі щорічно 80 відсотків складають дівчатка. В результаті глобального протесту проти цього Адвентистське агентство допомоги та розвитку спільно з відділом жіночого служіння в жовтні 2009 року почало пропагандистську кампанію enditnow®, спрямовану на припинення насильства по відношенню до жінок і дівчаток.

З тих пір сім відділів Всесвітньої Церкви сформували коаліцію для того, щоб програма enditnow ® залишалася дієвою і однією з найважливіших ініціатив Церкви адвентистів сьомого дня. У число цих відділів входять Дитячий відділ, Відділ освіти, Відділ  сім’ї, Відділ здоров’я, Пасторська асоціація, Відділ жіночого служіння і Відділ молодіжного служіння. Сьогодні наше завдання – enditnow ®.

Бідність.  З 1.2 мільярда осіб по всьому світу, які живуть в злиднях, 70 відсотків складають жінки. Бідність, здається, знайшла жіноче обличчя. Усунути цей шрам – наше завдання сьогодні.

Загрози здоров’ю. Небезпеки для здоров’я жінок включають емоційні, соціальні та фізичні погрози, викликані соціальними, політичними та економічними факторами. Якість здоров’я жінки безпосередньо впливає на її життя і благополуччя її родини. Погане здоров’я підриває здатність жінки бути повністю продуктивним учасником Божої роботи.

Приблизно у кожної п’ятої жінки розвивається депресія в певний момент життя. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я до 2020 року згідно з прогнозами депресія стане другою основною причиною хвороб у всьому світі. Зняти цей неприйнятний тягар – наше завдання сьогодні.

Навантаження.  Жінки в усьому світі у всіх культурах стикаються з проблемою перевантаження на роботі. Жінки виконують дві третини світової роботи, що призводить до довгих робочих днів, низькій заробітній платі, великій кількості домашньої роботи і роботи  по  догляду  за  дітьми,  залишаючи  мало  часу  для  особистого  богослужіння, відпочинку і дозвілля, а також для соціального і духовного зростання. Збалансувати роботу і відпочинок, врівноважити будинок і офіс, запропонувати час для розвитку і усамітнення зі Святим Духом – наше завдання сьогодні.

Освіта. Освіта для всіх є основним правом людини. Щоб жінки могли поліпшити своє здоров’я, харчування і якість життя для себе і своїх сімей, їм необхідний рівний доступ до освіти. Сьогодні наше завдання – домогтися того, щоб дівчатка мали доступ до освіти на всіх рівнях.

Неграмотність. З 163 мільйонів неписьменних молодих людей у всьому світі 63 відсотки складають жінки. Навіть в багатих країнах дівчинки отримують менше освіти і підготовки, ніж хлопчики. Неграмотність тісно пов’язана з низьким соціальним статусом, бідністю і поганим станом здоров’я. Відсутність навичок грамотності затягує жінок в круговорот  злиднів  з  обмеженими  можливостями  для  економічного  поліпшення, призводячи їх і їхніх дітей до хронічної бідності. Що ще більш важливо, навички грамотності дають жінкам можливість читати Біблію.

 Надати кожній жінці доступ до світу грамотності та саморозвитку – наше завдання сьогодні.  Протистояти цим викликам, повстати і сяяти посеред цієї темряви, від якої страждають жінки, широко відкрити для себе нове світло в Ісусі, звільнити від насильства наші будинки, церкви, місце роботи і суспільство – це завдання і відповідальність кожного адвентиста сьогодні!

Висновок 

Ми світло для світу. Ми робимо своє світло тьмяним, і навіть зовсім затемнюємо його, коли потураємо гордості, заздрості, розбратам, образам і аморальності. Ми покликані йти далеко і яскраво сяяти в темних місцях; але ми повинні нести свої власні лампади, ми не повинні змішуватися з іншими.

Кожен  з нас відображає славу Божу індивідуально. Перед нами стоїть завдання покинути свою зону комфорту і висвітлити світ, оскільки ми виступаємо за справедливість, благодать і правду на площі, на роботі, в наших будинках, в церквах. Час прийшов – устань і світися!

Давайте ж скажемо разом:  «бо в Тебе джерело життя, в Твоїм світлі побачимо світло!» (Пс.35:10)

Ідіть з миром і пам’ятайте: «Уставай, світися, Єрусалиме, бо прийшло твоє світло, а слава Господня над тобою засяла!» (Іс. 60:1, 2).

Ідея для ведучого: Ви можете створити наочну ілюстрацію, запалюючи свічку для кожного з шести важких питань адвентистського жіночого служіння.

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.