Навчання фасилітаторів за програмаю «Зцілення дитячих душевних травм” проходить у Чернівцях

Навчання фасилітаторів за програмаю «Зцілення дитячих душевних травм” проходить у Чернівцях

З 28 травня по 1 червня на території Християнської спортивно-оздоровчої бази Your Camp проходить семінар «Зцілення дитячих душевних травм». Понад 60 учасників з’їхалися до Your Camp з 8 конференцій Українського уніону. Протягом 5 днів вони навчалися як працювати з дітьми, котрі пережили втрати, розчарування, були травмовані внаслідок бойових дій чи трагічних обставин у сім’ї.

Програма «Клуб зцілення сердець» була розроблена у 2001-2002 роках. Причиною започаткування серйозної роботи з емоційними травмами був геноцид в Руанді 1994 року.

Програма «Зцілення душевних травм» була заснована Інститутом зцілення травм при Американському біблійному товаристві. Ініціатива охопила більш ніж 100 країн та перекладена на 120 мов.

В Україні програма «Зцілення душевних ран» розпочалася у 2016 році. Хоча на той момент частина територій нашої держави була вже окупована, все ж суспільство не оцінило програму належним чином. Та пандемія 2020 року, а також війна, що розпочалася 2022 року серйозно травмували українців, зіткнувши їх віч-на-віч з втратами, ізоляцією, смертю.

Тому на цей момент відчувається актуальність даної програми. На це вказує кількість людей, що пройшли навчання в Україні. Як зазначає ресурс Trauma healing institute при Українському біблійному товаристві, 3000 осіб отримали сертифікати й можуть бути фасилітаторами. 500 служителів різних християнських конфесій на систематичній основі проводять групи зцілення. Десятки тисяч травмованих дітей і дорослих, які пройшли через програму, отримали допомогу та знайшли надію.

Спікерами протягом навчального курсу в Your Camp були психологи зі значним стажем, спеціалісти у роботі з дітьми: Олена Носова, Марина Тепфер, Роман Макарчук. Ольга Макарчук, Людмила Шпильчук.

Всі присутні утворили команди в середньому по 7 учасників. Перевага такого навчання у відсутності лектора. Роботу в командах мотивує і коригує фасилітатор – людина, яка допомагає групам успішно виконувати завдання та разом приходити до нових висновків і відкриттів. Власне вищевказані спікери виконували роль фасилітаторів.

Крім того, програма максимально практична, наповнена завданнями, груповими, парними та індивідуальними вправами.

Так, учасники практикували арттерапію, виготовляли поробки з паперу, моделювали в уяві найспокійніше місце, а також проводять багато обговорень. Все це робиться для того, щоб кожен присутній міг особисто зрозуміти актуальність  та значення практичних моментів і на заняттях з дітьми правильно допомогти їм це виконувати.

31 травня відбувася іспит. Він складався з теоретичної та практичної частин. На першій необхідно було відповісти на поставлені запитання. Друга частина, практична, передбачала проведення експерименту, або вправи з командами за участю досвіченого фасилітатора, який коригуватиме й оцінюватиме відповідність практичного завдання темі уроку.

На завершення навчання всі, хто успішно склав іспит отримали сертифікати.

Владислав Берецкі

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.