Відновлювальна медіація стане важливим інструментом у пасторському служінні

Відновлювальна медіація стане важливим інструментом у пасторському служінні

Нещодавно завершився перший в Україні тренінг для пасторів з відновлювальної медіації* за підтримки Ірландської місії, адвентистської церкви Британії та Транс’європейського об’єднання адвентистських церков. Навчання проходило у два етапи. Перший етап в онлайн форматі тривав 2 місяці. Другий вже проходив офлайн з 22 по 24 січня у готелі Континент, що в селі Поляна Закарпатської області.

Медіація – це метод досудового, альтернативного врегулювання спорів (АВС). Він передбачає переговори між сторонами конфлікту, які проводить медіатор. Сутність відновлювальної медіації полягає не тільки у вирішенні конфлікту, але й у відновленні стосунків. Зазвичай останній укладається на певних умовах, за яких виграють обидві сторони.

На жаль, в Україні медіація не є такою поширеною, як у західному праві. Проте вона стане у пригоді й пасторам. Адже священнослужитель постійно комунікує з людьми. Тож конфлікти є невіддільною частиною діяльності пастора. Тому принципи медіації дадуть змогу призупинити конфлікт, що прогресує й вирішити його у мирний, задовільний для обох учасників, спосіб. Хоча, згідно з порадами викладачів, якщо необхідно вдатися до медіації. Бажано, щоб медіатором виступав не місцевий, а запрошений пастор.

Офлайн тренінг проводили спеціалісти міжнародного рівня професор Тоні Белак, доктор юридичних наук, професор Джон-Роберт Кертін, доктор філософії та Ден Серб, співголова Центру вирішення конфліктів Європи. Вони ознайомили учасників з історією медіації, розповідали про АВС, розкрили тонкощі теорії й практики медіації.

Під час проходження кожного з 6 модулів студенти виконували завдання, які додавалися до їхніх портфоліо. До прикладу:

– написання власного некролога з описом свого життя, сильних і слабких сторін;

– щоденне практикування у подяці іншим людям;

– проаналізувати стилі управління конфліктами й визначити свій превалюючий стиль;

– аналіз біблійного уривка, який розповідає про принципи керування гнівом.

Наприкінці всі студенти отримали металевий значок на згадку про тренінг. Також їм будуть вручені сертифікати про проходження інтенсиву.

Станіслав Прокопець

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.