Коронавірус: як запобігти почуття вини

Коронавірус: як запобігти почуття вини

Хоча в світі було вже проведено багато досліджень, але й на сьогодні коронавірусна інфекція, а саме COVID-19, й досить залишається не достатньо вивченою і зрозумілою. Тому вчені й досі не мають єдиної думки відносно того, як успішно лікувати цю хворобу, а також, як на 100% уникнути зараження. Така невизначеність приводить до того, що COVID-19 може принести не тільки запалення легень або інші ознаки хвороби, але сказатися і на психічному стані навіть здорових людей, сіючи паніку та страх.

Коли же виникає відчуття вини, пов’язане саме з коронавірусом? Найчастіше це можливо у наступних випадках:

У мене все гаразд, а мої знайомі, сусіди, родичі постраждали так або інакше від коронавірусу: хтось втратив роботу через карантин, хтось вже захворів та ін.

Коли моя совість починає мені говорити, що саме я винен в тому, що хтось з мого оточення захворів на коронавірус. Особливо, якщо хтось внаслідок цього потрапив до лікарні, в реанімацію, або помер.

Почуття вини руйнівно вже само по собі, адже воно здатне пригнічувати захисні сили організму і цим самим сприяти розвитку різноманітних хвороб. Щоб це запобігти, придержуйтесь наступних рекомендацій:

Будьте вдячними Богу за все. І якщо ви зараз здорові та щасливі, подякуйте за це Богу. Це Його подарунок для вас особисто.

Не зачиняйте двері свого серця перед вашим оточенням: дзвоніть їм, піклуйтеся про них, дбайте про їх потреби. Хай ваше міцне здоров’я та щастя стануть для них благословенням від Бога та промінцем у темряві.

Не нехтуйте правилами безпеки стосовно коронавіруса: дистанція, ретельне миття рук та маски дійсно зменшують кількість нових заражень на COVID-19. Але тут треба пам’ятати просту річ: коли ви носите правильно маску (прикриваючи нею рот та ніс), то ви захищаєте від коронавірусу не себе, а тих, хто біля вас. А якщо саме ви потребуєте захисту, то треба респіратор с класом захисту F3. Тому в цьому плані COVID-19 є особлива хвороба, котра вчить нас думати не за своє благополуччя, а за здоров’я тих, хто нас оточує.

Якщо до вас підступається лукавий та перераховує ваші провини, біжіть до Господа. Відкрита, чесна розмова з Ним, щире покаяння та обітниці зі слова Божого — це найкращі засоби справитися з почуттям вини, у тому числі, якщо вона викликана коронавірусом.

«Жертва Богові зламаний дух; серцем зламаним та упокореним Ти не погордуєш, Боже!» (Пс.50:19)

Рита Заморська

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.