ГО “Зірка надії” більше 10 років провадить соціальну роботу з особливими дітьми та їхніми батьками

ГО “Зірка надії” більше 10 років провадить соціальну роботу з особливими дітьми та їхніми батьками, даруючи справжню надію

Соціальна діяльність Олександра Жаловаги через громадську організацію центр реабілітації інвалідів дитинства, сиріт «Зірка надії» почалася ще у 2014 році до окупації АР Криму, Донецької та Луганської областей. Щоправда соціальне служіння він звершував ще декілька років до того. Діяльність була спрямована на роботу з дітьми, позбавленими батьківської опіки та тими, що мають фізичні чи ментальні труднощі.

На той момент допомагав у розвитку цієї діяльності з боку церкви Віталій Шевчук.

Перші заняття з дітьми були організовані у приміщенні, виділеному готелем «Світязь» у Луцьку.

Надалі, як і тепер, ГО «Зірка надії» організовує свою роботу у приміщенні площею 170 м2, наданому місцевою владою. Звичайно, така велика площа дає можливість проводити різнобічну роботу.

Окрім творчих гуртків та майстер-класів дітям пропонується ляльковий театр, англійська мова та вивчення Біблії.

До допомоги залучаються як волонтери, так і вірники Церкви адвентистів сьомого дня. Не залишаються осторонь і їхні діти, які активно підтримують юних відвідувачів занять.

Проте, після 24 лютого 2022 року масштаб діяльності ГО «Зірка надії» нечувано зріс. Так, за час війни через заходи, проведені організацією, пройшло понад 7000 осіб. Через велику кількість охочих, у приміщенні одночасно могло збиратися до 60-70 учасників хенд-мейд зустрічей.

Деякі жінки з дітьми транзитом через Волинську область потрапляли за кордон. Та все ж багато людей зі статусом ВПО залишалися і станом на сьогодні продовжують відвідувати заняття.

Значною частиною ВПО на той момент були молоді люди з Київської області, м. Буча та околиць.

Значною мірою допомагала Волинська обласна філармонія. Піаністи влаштовували концерти, які відвідували батьки разом з дітьми після творчих заходів.

На даний час основний акцент у діяльності направлений на заняття з дітьми гончарством. Цьому ремеслу їх навчає гончар, заслужений майстер народної творчості України, художник декоративно-ужиткового мистецтва, голова Волинського обласного осередку національної спілки майстрів народного мистецтва України Володимир Кусик.

Щоразу на майстер-класи збирається 25-30 осіб. Батьки разом зі своїми дітьми опановують гончарство і навіть більше, мають можливості брати участь у виставках своїх творчих робіт.

Хорошим показником успішності проєкту є те, що деякі діти, роками займаючись гончарством разом з волонтерами та майстрами в рамках ГО «Зірка надії» вирішили пов’язати своє життя з цим ремеслом і пішли навчатися на відповідні творчі спеціальності.

Важливим є те, що діяльність ГО «Зірка надії» не зупиниться після закінчення війни. Надалі в планах організувати рекреаційний християнський центр творчості.

Важливо зазначити, що дана ініціатива тісно співпрацює та змотивована Церквою адвентистів сьомого дня у Західній конференції. Для організаторів важливу роль відіграє молитва, яка, власне, лунає на кожному занятті. Цей факт позитивно впливає на людей, які втратили надію.

Так, Олександр Жаловага згадує один з випадків, коли до ГО «Зірка надії» звернулися з приводу дівчинки Маші, у якої були психічні труднощі й стався рецидив.

“Батьки сказали, що лікування не допомогло, але вирішили звернутися до нашого центру тому, що знають про молитву під час занять з особливими дітьми”.

На даний час у Луцьку проходить соціально-духовна програма «Справжня надія», яку проводять гості з Каліфорнії Едді та Монік Перес. «Зірка надії» також долучається до заходу і допомагає дітям.

Настя, 13 річна дівчинка ВПО так відгукується про захід:

“Нам подобається програма «Справжня надія» не тому, що там щось дають, а тому, що там я побачила і почула багато цікавого на заняттях для дітей”.

Світлана Савіна, керівник дитячого служіння у Західній конференції говорить, що багато дітей відвідують програму. Відвідавши заняття по гончарству вона оцінила внесок даної діяльності у розвиток підростаючого покоління.

“Варто зазначити важливість того, що батьки разом з дітьми залучені до процесу гончарства. Що допомагає роботі як з маленькими, так і зі старшими відвідувачами. Особливо дітям подобається у приміщенні, де з ними займаються майстри та волонтери «Зірки надії». Адже їм дозволяють торкатися до музейних експонатів. Що ще треба дітям, щоб задовольнити їхню цікавість”.

Також Світлана Савіна звертає увагу на те, що церква налаштована на створення подальших заходів для дітей, щоб задовольняти їхні потреби.

ГО “Зірку надії” можна знайти у Фейсбук.

Олександр Жаловага

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.