Річна нарада адвентистської церкви на заході Україні: день 2

Річна нарада адвентистської церкви на заході Україні: день 2

Річна нарада цьогоріч проходить у селі Поляна на Закарпатті. Сюди з’їхались 60 священнослужителів з Рівненської, Львівської, Волинської та Закарпатської областей.

Робота наради проходитиме 28 та 29 листопада. Та перед тим, 27 листопада, для учасників були приготовані семінари й тренінги. Семінари про місіонерську діяльність церкви й формування системи духовних цінностей читав пастор Роман Проданюк. Пастор Костянтин Тепфер й психолог Олена Носова провели тренінги про важливість створення команди та визначення особистих цінностей відповідно.

Перший семінар Романа Проданюка, керівника відділу адвентистської місії, стосувався формування місіонерської культури громади. Він акцентував на необхідності організації процесу духовного зростання та зрощення лідерів з-поміж вірян. З цією метою керівництвом адвентистської церкви в Україні була розроблена програма створення команди лідерів у громадах. Вони допомагатимуть пасторам опікатись церквою у населеному пункті.

Максим Крупський, пастор, генеральний директор медіагрупи “Надія” (далі – МГН) представив короткий звіт про діяльність МГН в Україні, а також презентував анонси програм на телебаченні та радіо “Голос надії”. Згідно зі статистичними даними, колцентр радіо отримав понад 20000 дзвінків від слухачів.

Серед необхідних принципів діяльності МГН Максим Крупський зазначив два моменти. По-перше, керівництво світової адвентистської церкви проходить шляхом переоцінки місця медіа у діяльності церкви. Особливої уваги заслуговує місіонерська цінність медіаресурсів й розширення цільової аудиторії серед не адвентистської та нехристиянської спільноти. По-друге, МГН прагне до створення між медіапростором та адвентистською церквою тісного ком’юніті. Це допоможе працювати для збереження вірян.

Костянтин Тепфер, секретар пасторської асоціації, провів тренінг з тімбілдингу. Головна думка, яку він доносив до аудиторії, полягала у необхідності створення дружньої, міцної команди, в якій кожен учасник знає свої обов’язки та знаходить реалізацію свого потенціалу. Всі учасники були об’єднані у групи та виконували завдання. Кожна команда повинна була уявити себе на острові після корабельної аварії. Першочергові рішення полягали у розподіленні обов’язків та визначенні пріоритетної діяльності у разі тривалого перебування далеко від цивілізації.

Марина Тепфер, відповідальна за служіння дітям, звернула увагу на роботу з дітьми. У зв’язку з війною велика їх кількість разом зі своїми батьками покинули Україну. Через це з 5933 дітей станом на 2021 рік в Україні залишилось лише 3137 особи у 2022 році. Поточний 2023 рік став часом незначного покращення ситуації: 3293 дитини на цей момент.

Вона зазначила, що для дітей приготовано багато друкованих матеріалів. Серед них “Суботній блокнот”, у якому діти мають змогу робити нотатки під час проповіді, розповідь сімнадцятирічної дівчинки “Зараз”, у якій юна авторка просто викладає свою віру в есхатологічні події (події, котрі згідно з Біблією відбуваються напередодні Другого приходу Ісуса Христа), “Дітям про найделікатніше”, посібник, у якому на дитячому рівні викладаються питання щодо сфери сексуальності.

Олена Носова, психолог, дружина керівника адвентистської церкви в Україні, звернулася до присутніх з темою про передачу цінностей всередині християнської сім’ї. На основі біблійних принципів вона підкреслила, найголовніші цінності, які необхідно передати наступному поколінню. Сюди відносяться довіра до Бога, попередні досвіди з Ним, служіння ближнім та ін. Проте, існують об’єктивні причини, відповідно до яких діти відкидають християнські цінності. До прикладу, запізнення батьків із навчанням дітей, нещирість батьківської віри, пригнічення індивідуальності дитини тощо.

Вона провела ще один тренінг на виявлення та коригування особистих цінностей. Присутні мали змогу визначити свої десять базових пріоритетів, проаналізувати коли і як вони порушуються, а також визначити індивідуальні кроки до зміни поведінки.

Другий семінар Романа Проданюка стосувався проведення заходів з метою розповсюдження Євангелія широкій аудиторії. Згідно з дослідженнями, понад 90% новохрещених покидають церкву протягом перших двох років перебування у ній.

З метою збереження вірян служителі повинні обрати один із напрямків своєї роботи. Пастор-євангеліст доносить євангельську за допомогою духовно-просвітницьких програм, які відвідують зацікавлені люди. Пастор-пресвітер займається переважно внутрішньоцерковною роботою та опікується життям вірян чи новохрещених. У такому разі мінімізується ризик втрати людей.

“Найважливіша робота полягає у тому, щоб допомогти людині звільнитися від її таємних гріхів, котрі шкодять їй самій, церкві та суспільству”,- зазначив Роман Проданюк.

Він також зосередився на важливості формування вірної системи духовних цінностей. Ця система дасть змогу створювати місіонерську культуру громади. Пастор, як духовний лідер, може зробити для досягнення мети деякі важливі кроки: визначення духовних дарів на основі Біблії, спілкування з громадою для визначення можливостей вірян у їхньому населеному пункті, окреслення подальшої діяльності церкви.

Останнім семінаром цього дня стала лекція Костянтина Тепфера про роль пресвітера у житті церкви. Саме вони є головними помічниками пастора у служінні, а часто, за потреби, виконують їхні обов’язки і також є лідерами громад.

Коли робоча частина дня підійшла до свого завершення, учасники мали вільний час для особистого відпочинку та спілкування.

Владислав Берецкі
Фото: Владислав Берецкі

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.