Річна нарада адвентистської церкви на заході України: день 3

Річна нарада адвентистської церкви на заході України: день 3

Третього дня, 28 листопада, розпочалась робота наради. Першочерговим пунктом за порядком денним було затвердження місії адвентистської церкви. Продовжилось засідання представленням звітів адміністрацією церкви за період з квітня по листопад 2023 року. Одразу після звітного блоку вони окреслили плани на 2024 рік.

Офіційній частині передували духовні роздуми від керівника адвентистської церкви в Україні Станіслава Носова. Його промова зосереджувалася на трьох біблійних подіях, що відбулися у різний час, але на тій самій географічній території. Він згадав про перемогу Гедеона над ворогами, історію кохання, описану у книзі Пісня над піснями та чудо воскресіння дитини через пророка Єлисея.

За проповіддю слідувало прийняття заяви про місію Церкви адвентистів сьомого дня. Присутні підтримали її одноголосно. Вона полягає у тому, щоб готувати учнів Ісуса Христа, згідно з Його повелінням, записаним у Євангелії від Матвія 28:19, 20. Для її реалізації використовуються такі методи, як спілкування, навчання, служіння та ін. Місія виконується, виходячи з бачення адвентистської церкви про відновлення всього Божого творіння відповідно до Його початкового задуму.

Прийнявши місію церкви, делегати перейшли до звітної частини. Першим за виконану роботу протягом вказаного періоду звітувався керівник церкви на заході України Василь Чопик. Він приготував відеоролик, у якому були згадані основні напрямки діяльності церковної організації.

По-перше, він згадав про хрещення. Протягом трьох кварталів 2023 року охрестилося 90 осіб. По-друге, мова йшла про табори, яких на території західних областей відбулося 12 (три підліткові та дитячі, два сімейні, два слідопитські, два молодіжні), а також молодіжні й слідопитські походи. По-третє, наразі діють дві команди Форвардів. Перша на Волині, друга на Закарпатті. Загальна кількість підлітків, що навчаються за цією програмою становить 65 осіб. По-третє, за дев’ять місяців було проведено 26 духовно-просвітницьких програм, 14 з яких – на Закарпатті. Деякі з них допомагали організовувати гості з Румунії. Також відбулися тренінги для вчителів Біблії та суботньої школи. По-четверте, церква активно працює в соціальній сфері допомагаючи як постраждалим внаслідок війни, так і нашим воїнам. Ця робота проводиться за допомогою благодійних концертів, програм з відновлення здоров’я, відвідування госпіталів та гуманітарної допомоги.

Наступним був звіт секретаря Миколи Рябенка, який детальніше звернув увагу на статистичні дані й цифри. Протягом 500 днів війни 72 громади в західних областях України прийняли понад 40000 внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Також серед церковного штату з’явилось четверо капеланів та дев’ятеро волонтерів.

За вказаний проміжок часу церква передала надзвичайно велику кількість допомоги. У тому числі 200 тонн харчових продуктів, 10 тонн одягу, 3 тонни медикаментів, по 5 тонн дитячого харчування та засобів гігієни, 400 тонн продуктових наборів, 200 тонн питної води, більша частина якої була надана Іваном Мельничуком із Закарпаття, а також фінансову допомогу у розмірі 287000 гривень. Понад 1000 осіб серед вірян адвентистської церкви залучені у підтримці військових та постраждалих. Силами волонтерів, особливо команди «Відчайдушні», на фронт для наших бійців було передано 85 автомобілів.

Третій звіт був представлений заступником керівника адвентистської церкви Віктором Власюком. Він підкреслив, що залученість кожного вірянина є необхідною для успішного розвитку церкви. Завдяки щедрості було зібрано достатньо коштів для ремонтів церковних будівель у населених пунктах Соснівка, Камінь-Каширський, Львів та Луцьк. Зважаючи на потреби, найбільше коштів було направлено саме на продовження будівельних робіт у місті Камінь-Каширський. Загальна сума допомоги склала понад 200000 гривень.

Михайло Філіп, нещодавно обраний керівником медіагрупи «Надія» (далі – МГН) в західному регіоні, наголосив на актуальності роботи церкви у медіапросторі. Наразі він очолює дві студії: Львівську та Чернівецьку й обіймає посаду з червня 2023 року.

У відеоролику, показаному учасникам засідання, згадувались перші кроки адвентистської церкви на телебаченні з 2009 року. У той час ще не був зведений павільйон, тож рівень матеріалу, що випускався, був не такої високої якості, як хотілося. Та вже з 2011 року студія була завершена й почали транслюватись популярні проєкти «Філософський камінь» та «В контексті», що виходить в етер протягом 9 років.

За цей період МГН зустріла велику кількість викликів, пов’язаних з нестачею технічних, матеріальних, людських та юридичних ресурсів. Проте на цей час над створенням контенту працює команда з 14 осіб. Однією з найпопулярніших програм була Духовний фронт, що є спадкоємицею Всеукраїнського молитовного марафону. На глядачів чекає ще одна приємна новина, відновлення проєкту «Щасливої суботи».

Великою перевагою команда МГН вважає для себе те, що серед них є й не адвентисти які усвідомлюють важливість медіа служіння в сучасному світі й щоденно стикаються з адвентистськими поглядами, відчуваючи на собі дію біблійної істини.

Відповідальний за адвентистську місію та суботню школу, Віталій Мелесь, представив звіт за останні вісім місяців, починаючи з Х з’їзду Церкви адвентистів сьомого дня на заході України.

З того часу відбулось вісім духовно-просвітницьких програм у населених пунктах Золочів, Луцьк, Жовква, Дубно, Львів, Соснівка, Любомль, Рахів. Змінився і фокус місіонерської діяльності. Якщо в перший рік війни основною цільовою аудиторією були люди зі статусом ВПО, то зараз все більша увага звертається на місцеве населення.

За звітний період реалізувались два проєкти від Всесвітнього адвентистського радіо у Жовкві та Дубно. Ще чотири плануються на 2024 рік.

Для біблійних вчителів та наставників почали проводитись тренінги та конгреси. Наступний рік стане часом особливої уваги до них, адже саме завдяки місцевим вірянам, які розуміють Святе Письмо й можуть його пояснювати, залежить розвиток і ріст громад.

Церква завжди намагалася відповідати на потреби населення місцевості, у якій вона знаходиться. Особливо актуальною робота церкви виявилася в умовах війни. У цей час поєдналися духовна діяльність із соціальним піклуванням. Очевидно, що авторитет церкви зростає і вона відіграє все вагомішу роль у житті суспільства. Християни покликані наслідувати спосіб життя й методи служіння Ісуса Христа, у чому адвентистська церква щороку вдосконалюється.

Владислав Берецкі

Фото: Владислав Берецкі

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.