Учні Львова відобразили свої надії у «Потязі перемоги»

Учні Львова відобразили свої надії у «Потязі перемоги»

Пластиліновий мультфільм “Потяг перемоги” 2023 року заслуговує особливої уваги, адже над його створенням працювало понад 100 учнів ПЛ “Живе Слово” та інших навчальних закладів міста Лева. Для його реалізації було зроблено тисячі фотографій; десятки тисяч рухів дитячих рук оживили пластилінових персонажів на екрані. У мультиплікаційному форматі виражені найактуальніші соціальні потреби, страхи й надії маленьких українців.

Чи легко залишити у минулому своє звичне життя: затишний дім, рідну школу, улюблених друзів, відпочинок з сім’єю на морі, смачні кавуни? Чи легко зробити крок у невідоме майбутнє? Звичайно, що ні.

Водночас значно легше проходити через важкі часи, коли поруч є ті, хто готовий приймати, годувати, одягати, зігрівати, підбадьорювати, бути поруч і огортати своїм теплом.

Наш мультиплікаційний герой вимушений залишити рідне місто  на евакуаційному потязі. Хлопчик  переживає і боїться. За сюжетом відео він приймає добро небайдужих людей дорогою до Львова, а згодом і сам долучається до волонтерського руху.

Насправді ─ це досвід багатьох дітей України сьогодні. До створення фільму долучились діти, які теж зазнали досвіду внутрішнього переміщення. Вони, як ніхто інший, відчувають ціну допомоги. Проєкт створено за підтримки “ADRA Deutschland e.V.” та “Schulzentrum Marienhoehe”.

Сценарій мультфільму, немов пазл, складається з маленьких історій життєвих доль в умовах війни.

Захопливий сюжет написали учні початкових класів ліцею. Це немов наша спільна “пригода”, як “кіно” про перемогу над викликами воєнного часу. Багато хто з нас досі прямує через Волонтерськ чи Донатськ. У цьому сила українського незламного духу. В кожній фігурці дитячої праці  ─ ціла історія. Купе потягу ─ унікальне. Будиночки й пейзажі відображають красу задуму й бажання  жити в мирній Україні.

Наявність у мультфільмі благодійної організації АДРА ─ це подяка та визнання потужної допомоги світу для постраждалих у війні мільйонів українців.

Серед сотні учасників пластилінових занять були й діти з ООП, один із них ─ Данилко. Зі слів батьків, хлопчик переліплював пластилінових героїв відеопроєкту вдома, вигадуючи свої власні сюжети та історії перемоги над дитячими страхами й переживаннями.

Пластилінові вироби виготовлялись не лише учнями ліцею. Це були львівські школярі, що виїхали з Маріуполя, Бахмута, Авдіївки, Краматорська, Херсона, Запоріжжя та інших населених пунктів прифронтової лінії. Ціна їхньої посмішки в цій роботі багато значить.

Тисячі кадрів мультфільму зробили Еммануїла Резнікова, Карина Філатова з Маріуполя, Анастасія Коберник, чий тато загинув на фронті.

Мультфільм вийшов надзвичайно деталізованим та динамічним: сльози, обійми, поділ на плановість, освітлення, колорит, – все це підкреслює непростий сюжет історії, заснованої на реальних подіях.

У стрічку гармонійно вплетений задум з відображенням благодійних виступів музичного гурту ліцею “Живе Слово”.

Варта уваги й духовна лінія творчого проєкту. Біблія, молитва та християнська пісня у виконанні дев’ятикласниць Анни Бас, Яни Білик, Ніколь Файфар, Еммануїли Резнікової скеровують глядача до Господа, Джерела життєвих сил та енергії, адже травми війни є непомірно важкими та потребують зцілення.

Хочеться щиро висловити слова подяки всім, хто брав участь у реалізації цього масштабного проєкту.

Особлива вдячність Яні Резніковій за головне продюсування та керівництво проєктом загалом. Марті Широн ─ за сценарну ідею та  режисерську допомогу. Наталі Кірюхіній та іншим педагогам за керування під час створення яскравих пластилінових фігурок та чудових декорацій, котрі є результатом скрупульозного підходу та кропіткої роботи. Іллі Сухорабі, керівнику шкільного гурту прославлення і працівнику радіо “Голос надії”, за  керування музично-вокальними  номерами та звукову режисуру мультфільму.

Олександру Рудчику –  за  монтаж проєктної роботи. Вірі Болтян, Марті Михалині та іншим працівникам ліцею – за чудову організацію урочистої прем’єри мультфільму, яка відбулася 16 серпня 2023 року.

Пеглянути пластиліновий мультфільм “Потяг перемоги” можна на YouTube.

 

Алла Поліщук

Фото: Юрій Поліщук

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.