Протестантські церкви України реагують на виклики в умовах війни

Протестантські церкви України реагують на виклики в умовах війни

В Українському гуманітарному інституті (УГІ) 20 грудня відбувся богословсько-практичний форум «Євангельські церкви під час війни: виклики та можливості».  На форумі було присутньо понад 80 учасників, представників від різних протестантських церков України. Це були керівники, науковці, адміністратори християнських навчальних закладів, служителі. Під час зустрічі обговорювались нагальні питання, які вимагають від церков відповіді й привносять трансформацію в усталені протягом десятиліть традиційні елементи протестантських конфесій.

Одними із найважливіших викликів, які постали перед церквою в цей час є євангельська відповідь суспільству на болючі та складні запитання. До прикладу:

– питання національної, церковної, християнської ідентичності;

– відповідальність євангельських церков за майбутнє України;

– проблематика національної мови та мови спілкування в українських церквах;

Наступним серйозним викликом для всіх християнських церков стало розпорошення вірян по регіонах України та за кордоном. Це призводить до ряду змін, які церковне суспільство вже не може ігнорувати:

– поява нових форматів богослужіння;

– збільшення потреби у використанні сучасних комунікаційних технологій;

– формування українських національних спільнот в місцях компактного проживання біженців;

– приєднання до наших церков значної кількості не уцерковлених людей із запитом на тривалу гуманітарну допомогу.

Захід був організований Радою євангельських протестантських церков України (РЄПЦУ) за підтримки Української Євангельської Теологічної Семінарії (УЄТС), Української Міжцерковної Ради, Українського Гуманітарного Інституту. З метою ефективності зустрічі діяв спеціально створений окремий організаційний комітет богословсько-практичного форуму «Євангельські церкви під час війни: виклики та можливості».

Ведучим заходу був Іван Русин, заступник старшого єпископа Української Євангельської Церкви. Окрім нього форум відвідали доповідачі й гості, серед яких:

– єпископ Пилип Савочка, голова у Раді євангельських протестантських церков  України;

Вадим Шепілов, голова в Українській міжцерковний раді;

Федір Райчинець, керівник програми “Трансформуюче лідерство” в УЄТС та пастор церкви Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів;

Павло Шевчук, керівник програми “Прикладне богослов’я в УЄТС й пастор Української церкви християн віри євангельської (УЦХВЄ);

Олександр Гейченко, ректор Одеської богословської семінарії (ОБС);

Валерій Секісов, академічний декан в УЄТС та пастор УЦХВЄ;

Віктор Вознюк, директор департаменту освіти УЦХВЄ;

Ігор Бандура, заступник голови Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів (ВСЦЄХБ);

Валерій Антонюк, голова ВСЦЄХБ;

Павло Унгурян, перший заступник координатора Всеукраїнського Собору, депутат Верховної Ради України 6, 8 скликань;

Анатолій Козачок, старший єпископ УЦХВЄ.

На форумі були представлені чотири важливі доповіді. Федір Райчинець, керівник програми “Трансформуюче лідерство” в УЄТС розкрив проблему війни та ідентичності євангельських церков. Ректор ОБС Олександр Гейченко говорив про формування богословської позиції у контексті Біблії, етносу та нації. Наступну доповідь представив Віктор Вознюк, директор департаменту освіти УЦХВЄ. Його звернення стосувалося зв’язків помісних громад з діаспорами у воєнний час. Голова ВСЦЄХБ Валерій Антонюк підкреслив особливу відповідальність церкви в умовах війни в Україні.

Після завершення робочої частини форуму учасники отримали моделі та напрацювання. Надані матеріали допоможуть вірянам покращувати формування протестантської ідентичності.

Богдан Шумчук, пастор-викладач, капелан в Українському гуманітарному інституті

0 коментарів

Залишити коментар

Хочете приєднатися до дискусії?
Не соромтесь, зробіть свій внесок!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.